open-navfaktor-logo
search
Brčko
Potvrđena optužnica za promet više od 100 kila droge: Šestočlana grupa iz akcije "Klanac" uskoro pred sudom
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv šestočlane grupe za organizirani kriminal, uhapšene u aprilu ove godine u operativnoj akciji Klanac.
27.10.2021. u 11:19
get url
text

Kao organizator kiminalne grupe iz Brčkog, s jasnom hijerahijom i podjelom zadataka, za koju se sumnja da je od 2018. g. do aprila 2021. g. na ovom području prometovala preko stotinu kilograma opojnih droga marihuana, amfetamin i ecstasy, optužen je Hajrudin Tursunović (34). Za organizirani kriminal, kao pripadnici ove grupe, terete se Adnan Rečica (31), Edin Mušanović (36), Sedin Mušanović (34) i Eldin Aguši (34), kao i ranije zasebno optuženi Ahmet Todorov (30).

Hajrudin Tursunović optužen je da je s ciljem ostvarivanja finansijske koristi organizirao kriminalnu grupu povezavši se s drugim osobama kojima je podijelio tačno određene zadatke za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga.

VEZANI TEKST - Pritvorena šesterica: Skrivali 90 kg droge u zakopanim buradima

Sumnja se da su komuniciranjem putem mobilnih aplikacija, po njegovim nalozima, Edin Mušanović, Eldin Aguši i njemu poznate osobe vršile prijevoz opojnih droga, dok su Adnan Rečica, Sedin Mušanović i Edin Mušanović opojnu drogu raspoređivali po skrovitim mjestima pored putnih komunikacija obraslim rastinjem.

Tursunović se tereti da je zatim zajedno s Rečicom pronalazio te lokacije, obilježavao ih, a potom ih tokom vožnje vozilom pokazivao Ahmetu Todorovu i A.Š, koji su drogu dalje preuzimali i prodavali na području distrikta Brčko.

Kako se navodi u optužnici, oni su novac od prodaje predavali Tursunoviću ili osobi koju bi on poslao, prijeteći ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac.

Optuženima je stavljeno na teret da su, u okviru takve organizacije, prometovali najmanje 109 kilograma kanabisa i amfetamina, te 4.500 tableta MDMA-a tzv. ecstasy.

VEZANI TEKST - U velikoj policijskoj akciji "Klanac" razbijena organizovana narko-grupa, 19 uhapšenih

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, svi oni optuženi su za krivična djela organiziranog kriminala (iz člana 336 Krivičnog zakona Distrikta), u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 232 Krivičnog zakona) za koju se Tursunović i Rečica terete još i zasebno.
Tursunoviću su dodatno stavljeni na teret neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje, iznuda, kao i podstrekavanje na tešku tjelesnu povredu, a Sedinu Mušanoviću krivična djela otmice i iznude. Optuženi bi se uskoro trebali pojaviti pred sudom, osim Ahmeta Todorova kome je ranije u odvojenom postupku pravosnažno već izrečena kazna zatvora od dvije godine.

Organizator i članovi ove grupe uhapšeni su u aprilu ove godine kada su Tužilaštvo i Policija Distrikta, nakon vođenja tajne istrage, sproveli operativnu akciju kodnog naziva Klanac. Odmah po hapšenju, određen im je pritvor, a trajanje ove mjere u istrazi više puta je produžavano, što je prema Tursunoviću, Rečici, Agušiji, te Edinu i Sedinu Mušanoviću učinjeno i nakon potvrđivanja optužnice, i to za dva mjeseca.

Uz neminovno produženje pritvora, optužnicom protiv njih, Tužilaštvo je predložilo trajno oduzimanje predmeta privremeno oduzetih u pretresima, zatraživši od suda oduzimanje pronađene opojne droge, ali i putničkih vozila "audi A8" i "hyundai" korištenih za izvršenje krivičnih djela. Takođe, izričito je zatraženo oduzimanje cjelokupne imovinske koristi, odnosno novca pribavljenog krivičnim djelima, saopćilo je Tužilaštvo brčko distrikta, uz napomenu da preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.