Oni su optuženi da su u pomenutoj organiziranoj grupi u periodu od kraja 2021. do oktobra 2022. godine na području Tuzlanskog kantona i šire, sa različitim ulogama i zadacima u grupi, nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (spid), MDMA, marihuanu i kokain većem broju konzumenata.

Optužnicom im se na teret stavlja više od dvadeset pojedinačnih radnji nabavljanja i prodaje većih količina pomenutih narkotika, nakon čega su novac od prodaje droge predavali Arminu Šabanoviću.

VEZANI TEKST - Predložen pritvor za 13 članova organizirane grupe, jedna osoba u bjekstvu

Armin i Sanela Šabanović, Rizvić i Fočić su optuženi i za krivično djelo pranje novca, odnosno da su ilegalni novac od prodaje droge i počinjenih krivičnih djela ulagali u nekretnine i pokretne stvari. Uz optužnicu je predloženo nadležnom sudu da se po pravosnažnosti presude od pomenutih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od ukupno oko 400.000 KM u novcu, nekretninama i pokretnostima, a od tog iznosa više od 190.000 KM od organizatora grupe Armina Šabanovića. U predmetu je provedena i finansijska istraga kako bi se utvrdila imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.

Pojedini članovi grupe su optuženi i za druga krivična djela: nasilničko ponašanje, protvpravno lišenje slobode, teška tjelesna ozljeda, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i druga krivična djela.

Uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 1.000 različitih materijalnih dokaza. Postupajući tužilac je predložio da se optuženima Arminu Šabanoviću, Arminu Rizviću, Rijadu Šabanoviću, Dževadu Fočiću i Emiru Kuduzoviću produži mjera pritvora nakon potvrđivanja optužnice koja može trajati najduže još dvije godine uz kontrolu opravdanosti svaka dva mjeseca, te da se Saneli Šabanović, Dženiti Halilović i Denisu Kariću produže mjere zabrane napuštanja boravišta.

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu i protiv Mirnesa Džananovića (23), Aide Mulavdić (25), Nedima Girotića (25), Amire Mulavdić (33) i Bilala Mulavdića (59), svi iz Gračanice, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizirao Džananović počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Oni su optuženi da su tokom 2022. godine u pomenutoj grupi na području Gračanice nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (speed) i marihuana većem broju konzumenata. Članovima grupe, koji su imali različite uloge i zadatke, se na teret stavlja da su počinili najmanje 14 pojedinačnih radnji nabavaljanja i prodaje doge i da su na taj način sebi pribavili određenu imovinsku korist. Vođa grupe, Mirnes Džananović, optužen je i za krivično djelo nasilničko ponašanje.

Istragu u ovim predmetima Tužilaštvo je provelo u saradnji sa istražiteljima Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA BiH) i MUP-a TK, a 5. oktobra 2022. godine godine su obavljeni pretresi na više lokacija na području Živinica, Gračanice, Tuzle, Kalesije i Banovića. Tokom pretresa objekata i lica i poduzimanjem drugih istražnih radnji pronađeno je oko 20 kilograma opojne droge spid (amfetamin), kao i druga narkotička sredstva, a oduzet je određeni iznos novca, računari, laptopi nekoliko pištolja i municija kao i drugi predmeti koji se koriste kao dokazni materijali, saopćilo je Tužilaštvo TK.