open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Potvrđeno: 74 pripadnika OSBiH u mirovnim misijama dobrog su zdravstvenog stanja
Pandemija virusa COVID-19, zasada, ne utječe na rotaciju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u misijama podrške miru.
10.04.2020. u 10:24
get url
text

Svi pripadnici OSBiH, angažirani u tim misijama, su dobrog zdravstvenog stanja, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH).

Na upit o tome u kojoj mjeri aktuelna situacija, uzrokovana pandemijom koronavirusa, utječe na sudjelovanje pripadnika OSBiH u misijama podrške miru, iz Ministarstva odbrane BiH rečeno je - kako ovo ministarstvo prati razvoj situacije u zoni izvođenja misija, kao i da je u stalnoj komunikaciji s nadležnim strukturama UN-a, NATO-a i EU, pod čijim okriljem pripadnici OSBiH provode misije, te da prati i odluke koje se u skladu s time donose.

- U misijama podrške miru trenutno su angažirana 74 pripadnika OSBiH. U operaciji podrške miru "Odlučna podrška" u Islamskoj Republici Afganistan sada je ukupno 66 pripadnika OSBiH. U Misiji Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongo (MONUSCO) učestvuju tri posmatrača OSBiH, dok u Misiji Ujedinjenih naroda u Maliju (MINUSMA) učestvuju dva štabna oficira OSBiH, a u Misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici (EUTM RCA) tri pripadnika OSBiH – podsjećaju iz Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.