open-navfaktor-logo
search
Skupili potpise
Potvrđeno za Faktor: SDP, PDA, Naša stranka i SBB idu u rušenje Vlade TK
Skupljeno je 18 potpisa kojima se traži sazivanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, a konačni cilj je smjena Kantonalne vlade, potvrđeno je za Faktor.
02.12.2020. u 11:09
get url
text

Potpise za sazivanje sjednice hitnog karaktera stavili su zastupnici SDP-a, PDA, Naše Stranke i SBB-a.

- Potpisi su skupljeni i vrlo brzo će biti predati u Skupštinu Tuzlanskog kantona. Još uvijek nismo odredili datum kada će biti sjednica, ali mogu reći samo da će to biti vrlo brzo. Dnevni red će biti određen na sjednici, ali jedna od tačaka bit će smjena Vlade TK - potvrdio je za Faktor Senad Alić, šef Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK.

Inače, za sazivanje sjednice hitnog karaktera potrebno je 12 potpisa, odnosno trećina zastupnika, ali ovoga puta skupljeno ih je 18 što je broj zastupnika kojima raspolažu SDP, PDA, NS i SBB, ali i minimalna većina u Skupštini TK.

- Maloprije smo skupili potpise i oni će biti predati Skupštini TK. Ne znam kada će to tačno biti, taj proces vodi SDP - rekla je za Faktor Lejla Vuković, potpredsjednica Skupštine TK.

Zvali smo i predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a i šefa Kluba zastupnika u Skupštini TK Dževada Hadžića, ali se on nije javio.

Vlast u TK trenutno čine SDA sa devet, Demokratska frona (DF) sa tri, Socijaldemokrate (SD) BiH, Stranka za BiH (SBiH) i SBB sa po dva zastupnika te Smajo Mandžić, koji je bio u PDA, ali se priklonio vladajućoj garnituri. To je ukupno 19 ruku vladajuće većine.

Zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj će se tražiti smjena Vlade TK potpisali su i zastupnici Naše stranke Selim Bešlagić i Mirela Trepanić-Grbešić. Naša stranka je prije više od godinu dana donijela odluku da neće ići u koaliciju s PDA. Da li su zastupnici krenuli protiv odluka stranke ili imaju prećutnu saglasnost Centrale, tek ćemo vidjeti. Ukoliko, pak, Naša stranke digne ruke za smjenu, a ne uđe u vlast, neće biti dovoljno ruku za formiranje nove Vlade, čime bi kanton bio blokiran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.