open-navfaktor-logo
search
Štete
Povrijeđene dvije osobe: U Bosanskoj Kostajnici proglašeno vanredno stanje nakon zemljotresa
Načelnik općine Bosanska Kostajnica proglasio je vanredno stanje u ovoj općini, potvrdio je Aleksandar Pašić, portparol Općine i rekao da je zemljotres u ovoj općini u BiH na granici sa Hrvatskom počinio ogromnu materijalnu štetu i da je srušen veliki broj objekata i krovova, te da su lakše povrijeđene dvije osobe.
29.12.2020. u 19:57
get url
text

Pašić je kazao kako je riječ o dvije osobe koje su povrijeđene od pada šuta ili nekih predmeta u njihovom domu tokom zemljotresa, a među njima je i jedna djevojčica.

- Srećom, riječ je o lakšim povredama i oni su nakon ukazane ljekarske pomoći pušteni na kućno liječenje - kazao je Pašić.

- Zgrada srednje škole je dosta oštećena, zgrada lokalne uprave također nije u funkciji, naše sve službe su na terenu, obilazimo da vidimo da li ima povrijeđenih ljudi a za sada nemamo podataka o tome. Osigurat ćemo prenoćište za sve ljude čiji objekti nisu uslovni za stanovanje i nadamo se da će se tokom dana situacija smiriti i da ćemo krenuti sa raščišćavanjem - rekao je Pašić i dodao da se potres osjetio jako u ovoj općini.

Naglasio je da se građanima u ovoj općini preporučuje da izađu vani, pogotovo iz objekata koji su oštećeni, da ne brinu i da se pridržavaju uputstava Civilne zaštite putem društvenih mreža, između ostalog, da u slučaju ponovnog podrhtavanja tla stanu pod nosive grede objekata ili da odmah izađu vani.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, izjavio je danas da je prema prvim informacijama Bosanska Kostajnica pretrpjela najveću štetu, a da će učiniti sve da se brzo saniraju posljedice zemljotresa.

Zemljotres 6,3 stepeni po Richteru danas je pogodio Petrinju, u Hrvatskoj, a osjetio se u zemljama regiona pa i Mađarskoj, Austriji i čak Njemačkoj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.