Prema informacijama iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, vatrogasci su stalno na terenu i gase požar tamo gdje je moguće kako vatra ne bi stigla do kuća. Posao im otežava to što vatra gori na nepristupačnom terenu te činjenica da se radi o miniranom području.

Vatrogasci sada nade polažu u najavljenu kišu. Dobra kiša mogla bi ugasiti požar, ali ako samo malo "porosi" od toga nema ništa, može samo usporiti širenje vatre, kazali su iz PVJ Mostar.

Pored Rujišta veći požari aktivni su u Jablanici i Konjicu, dok je kiša ugasila požare na području općine Prozor-Rama, saopćeno je iz kantonalnog operativnog centra.

Na području Konjica došlo je do ponovnog aktiviranja požara u Kostajnici, u Ovčarima, na Vrapču, na Živašnici, u selo Bušćak, u Spiljanima, u Boždarevićima te u Donjem Selu. Angažirane su sve raspoložive snage vatrogasne jedinice Konjic i Šumarstva Prenj, a u gašenju pomažu i mještani.

Tokom prethodne noći jablanički vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu požarnu liniju koja se iz pravca Kostajnice kretala prema naselju Glodnica, a pod kontrolom su i požarišta u mjesnoj zajednici Ostrožac, u blizini naselja Glodnica i Mrakovo. Preko vrha planine Baćina prenesen je požar s prostora prozorske općine na teritoriju općine Jablanica. Vatra ima tendenciju spuštanja požarne linije prema podnožju Baćine i magistralnoj cesti M-17.5, čime bi bila ugrožena sigurnost stambenih objekata u selu Sovići.