open-navfaktor-logo
search
Teški trenuci
Požar uništio dom: Gračanlije uličnom prodavaču donirale stotine knjiga
Početkom februara Mustafi Pašaliću Paši je vatra uništila dio kuće i štalu.
19.02.2020. u 10:54
get url
text

U tim je trenucima u kući bio sa sinom. Kad je osjetio gušenje, istrčao je iz kuće.

-Potom izađe sin i reče 'Gori nam štala', a ja vidim pucketa nam sve, i crepovi i daske. I kad sam vidio da mi zahvata kuću, a znam šta imam u kući, znam šta imam na tavanu, ja sam utrčao u kuću - govori Pašalić, poznati gračanički ulični prodavač knjiga.

Odmah su mu naumpale knjige, njegovo blago.

-Prvo su me upitali imam li novaca u kući da iznesem, kažem da nemam i da imam svega 200 maraka u džepu. Želio sam da umrem u kući, jer imam jednu važnu stvar, hiljadu knjiga sam imao gore koje me vežu za uspomene iz djetinjstva, iz mladosti - s tugom u očima nastavlja priču.

Kuća je sanirana za sedam dana. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Nusretom Helićem, gračanički poduzetnici, Medžlis Islamske zajednice Gračanica i njegovi sugrađani su se udružili i pomogli kako bi vratili krov nad glavom Pašaliću i njegovoj porodici. Istovremeno, znajući koliko je knjiga važna za njega, i u duhovnom smislu, ali i njegov izvor prihoda, empatije nije nedostajalo. Gračanlije su odlučile kupiti knjige svome Paši, kako ga svi ovdje odmilja zovu.

Akciju su pokrenuli mladi, pod okriljem organizacije "Unija mladih Gračanica", a Mjesna zajednica Gračanica je ponudila svoje prostorije.

-Omladinska organizacija 'Unija mladih Gračanica', u saradnji s Mjesnom zajednicom Gračanica, Osnovnom školom 'Hasan Kikić', 'Drugom osnovnom školom', Unijom veterana i, naravno, svim građanima našeg grada pa i šire, uključila se na način da smo obezbijedili prostorije u koje su građani svakodnevno mogli donositi knjige koje su donirali za našeg sugrađanina - kaže Samer Fazlić, predsjednik Mjesne zajednice Gračanica.

Na poseban dan su odlučili pokrenuti akciju. Na Međunarodni dan darivanja knjiga.

-Sjedila je jedna grupa mlađih ljudi, razgovarali smo na temu kako da obilježimo 14. februar, hoće li to biti Valentinovo ili Međunarodni dan darivanja knjiga i odlučili smo se za drugu opciju. Došli smo na ideju da pokrenemo širu aktivnost prikupljanja knjiga za našeg sugrađanina kojem je kuća u nedavnom požaru izgorjela - ističe Ajdin Topčagić, predsjednik "Unije mladih Gračanica".

-Na prvi pogled se činilo kao nešto beznačajno - kaže Topčagić, ali su znali da će to Paši mnogo značiti. Ljudi su se odazvali akciji. U tri-četiri dana je prikupljeno između 400 i 500 različitih knjiga i časopisa. Pašalić ne krije sreću zbog toga što ga njegove Gračanlije nisu zaboravile.

-Ne mogu se platiti te knjige. Zahvaljujem ovim ljudima što su mi dali knjige, ali ja te svoje knjige ne mogu vratiti. S deset godina sam počeo skupljati knjige. Znao sam uzeti doručak od kuće, sendvič, odem u školu, a neko nema. Ima neku knjigu, a nema sendviča, ja njemu dam taj sendvič, ja budem gladan, a odnesem knjigu - priča Pašalić.

Ljubav prema knjizi je jača od drugih.

-Znao sam, drobilica jedna radi u kamenolomu, i ja noću uzmem knjigu, nemam struje, a imam lampu. Otac mi viče 'Ugasi lampu, znaš li pošto je gas', i ja zavrnem na najmanje samo da mogu vidjeti slova, pa čitam. Ovamo drobilica vrvi, ali ja za nju ne znam. A, znao sam dignuti dvije knjige, vratim ih u biblioteku za dva dana - prisjeća se Pašalić.

Ne prodaje knjige svaki dan, samo petkom. To mu je, kaže, dovoljno da kupi hranu za sedam dana.

-Inače skroman čovjek, nije mi potrebno dosta, samo da imam za hranu, da imam za lijekove, a volim da dobro pojedem, i sada jedem kao kad mi je bilo 30 godina - ističe on.

Iako je bio u ratu i najstariji je borac 111. brdske brigade, kaže da nema nikakvih primanja. Žive od suprugine penzije.

-Čak i bolestan sam izlazio da prodajem knjige ovdje, kiša pada, snijeg kad je. Nekada kad snijeg pada, kad je velika zima, mislim da sam u rovu, jedem konzervu i prodajem knjige - dodaje on.

Internet je uličnim prodavačima knjiga mnogo odmogao.

-Ne ide lektira, ne idu leksikoni, ništa skoro osim beletristike. Žene uzimaju ljubavne romane što izlaze po kioscima. Njima tu bude skuplje, a ja na pijaci kupim jeftino pa dam jeftinje nego što je na kiosku, a i meni marka ostane - priča uz smijeh.

Knjige nabavlja s buvljaka, iz Banovića, Lukavca, Živinica, Srebrenika i Tuzle...

-Meni je uvijek bila najdragocjenija knjiga. Kad bih stavio na vagu zlatni prsten, a ovamo neku knjigu iz filozofije ili beletristiku, neku koja mi se sviđa, ako ne mislimo na to da za prsten mogu uzeti više knjiga, ja ću uzeti tu knjigu - kaže gračanički prodavač knjiga, dodajući kako nije znao da ga njegovi sugrađani toliko vole.

Akcija nije završena.

-Uvijek se s njim može popričati, dobiti neki lijep savjet o knjigama. Znači, on je uvijek tu za sve dobre ljude koji vole lijepu riječ. I, zato nama ništa ne smeta da građani dođu svaki dan i donesu knjige. Mi ćemo to njemu odmah isporučiti, akcija je otvorena do daljnjeg - zaključuje predsjednik Mjesne zajednice Gračanica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.