open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Požari u Kaliforniji: Bilans smrtno stradalih osoba povećan na 31
Sjever i jug Kalifornije već danima zahvaćeni su velikim šumskim požarima koji su odveć stigli i u naselja i gradove, a u potpuno spaljenom gradu Paradise traga se za 228 nestalih osoba
12.11.2018. u 08:41
get url
text
get url
text

Zapadna američka savezna država Kalifornija suočena je s tri velika šumska požara koji su zahvatili cijele gradove u kojima je broj poginulih povećan na 31 osobu, javlja Anadolu Agency (AA).

Šerif regije Butte Cory Honea saopćio je kako su posmrtni ostaci šest izgorjelih osoba pronađeni u izgorjelom gradu Paradise, čime je broj smrtno stradalih žrtava u tom gradu povećan na 29.

Honea je kazao da se najmanje 228 osoba vodi kao nestale u tom gradu koji se našao na putu požara koji se pruža duž 450 kilometara u toj regiji.

Više od 7.000 objekata je u potpuno izgorjelo u požaru koji je najsmrtonosniji zabilježen u historiji Kalifornije. Uporedo s tim, dva požara i dalje bukte i na jugu Kalifornije kod poznatog luksuznog grada Malibu. Grad je doslovno opkoljen vatrenom stihijom i naređena je evakuacija 300.000 mještana iz ugrožene regije.

Tamošnji šerif John Benedist saopćio je kako su posmrtni ostaci dvije izgorjele osobe pronađeni kod mjesta Mullholland.

O razmjerama požara koji bukte na sjeveru i jugu Kalifornije ponajbolje svjedoči i fotografija koju je objavila američka agencija NASA, a riječ je o fotografiji snimljenoj iz svemira na kojoj se vide veliki oblaci dima iznad Kalifornije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.