open-navfaktor-logo
search
Akcija "Madagaskar"
Poznat identitet uhapšenog u Odžaku, u Holandiji mu našli laboratoriju spida
Kao što smo ranije objavili,akcija je usmjerena na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavi neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga
09.12.2019. u 13:41
get url
text

U međunarodnoj akciji "Madagaskar" koju od jutros sprovode pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a i SIPA, u saradnji sa Policijom Holandije, uhapšen je Cornelis Marinus Van Velzenu rođen u Lindenu u Holandiji, saznaje Faktor.

Kao što smo ranije objavili,akcija je usmjerena na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavi neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga.

Jedna od otrkivenih laboratorija nalazi se u Holandiji, a policija RS-a je pretresla kuću osumnjičenog u Odžaku.

- Uhapšeni Holanđanin se sumnjiči se da je pripremao proizvodnju sintetičkih droga, bavio se nelegalnim prometom hemikalija namijenjenih za njihovu proizvodnju, organizovano učestvovao u pripremnim aktivnostima za proizvodnju sintetičke droge. Takođe, osobe koje su obuhvaćene ovom akcijom, terete se da su pravili lažne isprave i svjesno ih koristili, iako znaju da su falsifikovane - rekao nam je izvor iz istrage.

Holanđanin je sproveden u prostorije MUP-a RS i u toku je njegova kriminalistička obrada, a sutra će biti predat Tužilaštvu BiH.

{$galerijaFotografija}

Portparol SIPA-e Luka Miladinović kazao je da su u toku pretresi na pet lokacija na području Brčkog i Odžaka, a da uporedo  sa navedenim aktivnostima, nadležni organi na području
Holandije vrše pretrese na 15 lokacija.

- Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem spomenutih krivičnih djela, tačnije jedan mobitel i poslovna dokumentacija firmi koje je osumnjičeni registrovao kako bi mogao vršiti uvoz supstanci koje se koriste za proizvodnju opojnih droga - precizirao je Miladinović.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine.

 

IMG-0c526e3f6dc4f328f41d387b6cd2dc47-V.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.