Izvještaj je podnesen zbog sumnje da je počinio djela - izrada i unošenje kompjuterskih virusa u stjecaju sa krivičnim djelom kompjuterska prevara i krivičnim djelom iznuda u stjecaju sa neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

- Djela su počinjena tako što je u periodu od juna 2021. godine do 29. avgusta 2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Republici Hrvatskoj - saopćeno je iz MUP-a.

Kako saznajemo, u pitanju je hrvatska firma Petrohemija.

Zaposleni su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu.

- Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti bitcoin iznos od 250.000 КM, odnosno 1.000.000 kuna - istakli su u MUP-u RS-a.

MUP RS-a je upozorio građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.