Kako je saopćilo Tužilaštvo, uhapšeno je više osoba.

ATV nezvanično saznaje da su uhapšeni pripadnici kriminalne grupe Ognjena Orašanina Orasa, odranije dobro poznatog lica iz krim-miljea. On, navodno, nije pronađen na adresi stanovanja.

VEZANI TEKST - Velika policijska akcija povezana sa Sky i Anom aplikacijama: Više uhapšenih na Sokocu, u toku pretresi

Orašanin je u nekoliko navrata hapšen zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama, a hapšen je i zbog toga što je za još dvojicom muškaraca u oktobru 2020. brutalno prebio M. B. u Istočnom Sarajevu, prilikom čega je oštećeni zadobio teške tjelesne povrede.

U istom mjesecu i iste godine, Orašaninu je pod automobil podmetnuta bomba. Srećom bomba se nije aktivirala jer je na vrijeme uočena i deaktivirana.

Tužilaštvo BiH saopćilo je da se osumnjičeni terete se da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, duži vremenski period krijumčarili veće količine opojnih droga i stjecali nezakonitu imovinsku korist koju su, između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

U toku su pretresi objekata i vozila koja koriste osumnjičeni, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

FOTO: ATV

- Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela i krivično djelo pranje novca - navode iz Tužilaštva.

Ove aktivnosti nastavak su operacija u predmetima sa dokazima iz dešifrovanih aplikacija Sky i Anom.