open-navfaktor-logo
search
Vožnja
Prateći navigaciju još jedan kamion se zaglavio u uskoj uličici, koliko je to česta pojava u Sarajevu?
U pojedinim slučajevima navigacija pogrešno usmjeri vozače, u drugom pak vozači ukucaju pogrešne nazive ulica pa čak i gradova ili jednostavno skrenu u pogrešnom smjeru
04.12.2019. u 21:00
get url
text

Danas se ponovo kamion zaglavio u sarajevskoj starogradskoj ulici Muse Ćazima Ćatića, a isti slučaj desio se prije dva dana u istoj ulici. Razlog za ovu nezgodu je, kako kažu očevici, navigacija koja je pogrešno uputila vozače.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, za Faktor je kazao kako to nisu tako česte situacije.

- Policijski službenici u takvim slučajevima postupaju u skladu sa zakonom. Prije svega, pomognu vozačima da napuste to mjesto, ulicu koja je bila blokirana za saobraćaj i ako ima elemenata prekršaja, bit će sankcionisani. Vozači su dužni da se pridržavaju saobraćajnih propisa i da poštuju saobraćajne znakove, a navigacija je pomoćno sredstvo – zaključio je Hadžiabdić.

Iako do ovakvih situacija ne dolazi tako često, ipak se dešavaju i to ne samo kod nas već i u svijetu.

U pojedinim slučajevima navigacija pogrešno usmjeri vozače, u drugom pak vozači ukucaju pogrešne nazive ulica pa čak i gradova ili jednostavno skrenu u pogrešnom smjeru.

Prije nekoliko mjeseci višegradska policija je pronašla četiri državljana Kine koji su prateći navigaciju zalutali na području općine Višegrad.

I dvojica Banjalučana su nakon deset sati potrage kod Rudog pronađeni u akciji policije i službi spašavanja nakon štu su pogrešno skrenuli iz Banje Luke krenuvši prema Crnoj Gori.

Umjesto u Rim, britanski vozač koji je krenuo na putovanje iz Newcastlea, Engleska, zbog navigacije i greške u tipkanju, završio je u Njemačkoj, u gradu Romu.

A i u julu ove godine kamion turskih registarskih oznaka zalutao je u sami centar Zagreba, na Trg Bana Jelačića. Da li je pogrešno pratio navigaciju ili je ukucao pogrešnu adresu, nije poznato, ali je stvorio pometnju u odvijanju saobraćaja, o čemu su pisali i hrvatski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.