open-navfaktor-logo
search
Vikend u Beču
Predsjednik Austrije se "zapio" u restoranu, a Balkanci dernečili uz pjesme Sinana Sakića
Kafići i klubovi u Austriji ponovo rade, ali su ipak na snazi neke epidemiološke mjere radi sprečavanja širenja koronavirusa. Međutim, to nije bila prepreka za veselo društvo sa Balkana, javljaju austrijski mediji.
25.05.2020. u 09:39
get url
text
get url
text

U jednom klubu prekršene su mjere socijalnog distanciranja, kao i policijski sat.

"Balkanska ulica je živa"! Pod tim geslom stotine stanovnika Beča okupljaju se u barovima sa svojim prijateljima u Ottakringer Strasseu kako bi proslavili i uživali u nekoliko pića.

Uprkos slabljenju koronevirusa, u barovima još uvijek postoje stroga ograničenja. Samo četiri osobe mogu sjediti za jednim stolom. Također se moraju držati odgovarajuće sigurnosne udaljenosti od ostalih gostiju. Policijski sat počinje u 23:00.

- Međutim, videozapisi iz kluba na Ottakringer Strasseu pokazuju da gotovo nijedno od ovih pravila nije poštovano tokom vikenda. Uz pjesmu preminulog pjevača Sinana Sakića, koju poznaju svi u balkanskoj zajednici, gosti su proslavili - uključujući i prskalice - piše heute.at.

Koliko je zapravo trajala zabava nije poznato. Međutim, očevici navode da je policijski sat zasigurno prekršen. To dokazuju i snimci na društvenim mrežama. Redovni gosti, pišu austrijski mediji, mogu ostati u restoranu čak i poslije 23 sata.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen također je u nedjelju navečer bio u problemima s policijom, jer je sa suprugom ostao duže na terasi ugostiteljskog objekta i tako prekršio policijski sat. On je priznao grešku, kazao je kako se uz piće zapričao i zaboravio na vrijeme te se izvinio građanima.

U slučaju "balkanskog derneka" u Beču intervenirala je i policija. Inače, u Austriji su za ugostitelje propisane kazne od 30.000 eura ukoliko se ne pridržavaju policijskog sata. Mediji navode kako policija prvo postupi "edukativno", upozna prekršioce mjera sa propisanim pravilima pa tek onda piše kazne ukoliko se prekršaji ponove.

Heute.at je objavio i snimak "balkanskog derneka". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.