Zračne snage zemlje potvrdile su da je 73-godišnjak odletio na Maldive sa suprugom i dvojicom sigurnosnih službenika. Stigli su u glavni grad, Male, oko 3 sata po lokalnom vremenu, saznaje BBC Sinhala.

Odlazak Rajapakse okončava porodičnu dinastiju koja je decenijama vladala Šri Lankom.

Predsjednik se skrivao nakon što je masa upala u njegovu rezidenciju u subotu, a obećao je da će podnijeti ostavku u srijedu, 13. jula.

Izvor je za BBC rekao da Rajapaksa neće ostati na Maldivima i da namjerava otputovati u treću zemlju.

Njegov brat, bivši ministar finansija Basil Rajapaksa, također je napustio Šri Lanku i navodno je krenuo u SAD.

Istovremeno, hiljade građana je izašlo na ulice glavnog grada Kolomba. Neki demonstranti su bili bijesni zbog odlaska Rajapakse, videći nedostatak odgovornosti.

- Ne sviđa nam se. Želimo da ga zadržimo. Želimo svoj novac nazad! I želimo da sve Rajapakse stavimo u otvoreni zatvor gdje mogu da rade na farmi - rekao je demonstrant GP Nimal.

S druge strane 23-godišnja studentica Reshani Samarakoon rekla je za BBC da je egzil bivšeg predsjednika pružio nadu "da u budućnosti možemo postati razvijena zemlja, ekonomski i socijalno".

Šrilančani krive administraciju predsjednika Rajapakse za njihovu najgoru ekonomsku krizu u posljednjih nekoliko decenija. Mjesecima se bore sa svakodnevnim nestancima struje i nestašicom osnovnih sredstava poput goriva, hrane i lijekova.

Vjeruje se da je lider, koji uživa imunitet od krivičnog gonjenja dok je predsjednik, želio pobjeći u inostranstvo prije nego što se povuče kako bi izbjegao mogućnost hapšenja od strane nove administracije.