open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Predsjednik VSTV-a odgovorio Istražnoj komisiji: Ne postoji Tegeltijina zabrana, samo zvanični zaključci
Nakon što je Privremena istražna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH danas usvojila set zaključaka, oglasio se predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.
25.06.2020. u 16:50
get url
text

Tegeltija navodi kako preporučuje članovima tog tijela da, kada već u svom nazivu imaju termin "istražna", kao izvor informacija o tome šta je rečeno, a šta nije, manje koriste medijske izvještaje, a više zvanična saopćenja institucija.

VEZANI TEKST - VSTV se"predomislio": Članovi Istražne komisije se zahvalili Ambasadi SAD-a, poručili Tegeltiji da će i njega ispitati

- Naime, ne postoji nikakva izjava Milana Tegeltije ili zabrana Milana Tegeltije. Postoje zvanični zaključci VSTV-a kao institucije koji su doneseni 18. jula 2019. godine, koji su onako kako su doneseni proslijeđeni predsjednicima sudova, glavnim tužiocima i saopćeni javnosti, bez ikakvih dodataka Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a – tvrdi Tegeltija.

Tvrdi da su zaključci od 18. jula 2019. godine na jučerašnjoj sjednici jednoglasno potvrđeni u cjelosti, s tim što je VSTV na njih dodao dva zaključka kojima se razjašnjava pitanje postupanja u vezi sa traženim podacima, te da je VSTV dao odgovor na pitanje da li ti zaključci predstavljaju apsolutnu zabranu pojavljivanja i postavio ograničenja za sudije i tužioce koji se samostalno odluče odazvati pozivu Istražne komisije.

- Prema tome, svi stavovi VSTV-a u pogledu Privremene istražne komsijje izraženi u zaključcima od 18. jula 2019. su u cjelosti potvrđeni i ostali su na snazi u istovjetnom obliku, uz pojašnjenje konkretnih postupanja u datim situacijama – kazao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.