Pred Osnovnim sudom u Brčkom Almir Kukuljević, Marinko Viljušić i Slaviša Čortuma osuđeni su za kazneno djelo nesavjesnog rada u službi, jer su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M. omogućena isplata stimulativnog dijela plaće za 2017. godinu u iznosu većem od 15.000 maraka, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je Kukuljevića, Viljušića i Čortumu jer su u decembru 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u Distriktu suprotno propisima usvojili prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na plaću.

Nesavjesno postupivši u obavljanju dužnosti, oni su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M.M., po toj osnovi u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 marke, kao i 9.848,22 marke za doprinose iz tog dodatka, za koje je iznose oštećeno navedeno javno poduzeće.

Kukuljević, kao predsjednik, a Viljušić i Čurtuma, kao članovi Upravnog odbora optuženi su za kazneno djelo "nesavjestan rad u službi", za koje su zatim pravosnažno osuđeni na po 30 dana zatvora.

S obzirom na to da su priznali izvršenje kaznenog djela te da je šteta preduzeću u potpunosti namirena, sud je utvrdio da postoje uvjeti za izricanje kazni zatvora ispod zakonskog minimuma, stoji u saopćenju.