- To je ukinuto nakon što je drugostepeno vijeće (VSTV-a) odlučilo da odbije žalbu disciplinskog tužioca i potvrdi prvostepenu oslobađajuću odluku za disciplinski postupak i pošto je potvrđena prvostepena odluka, samim tim je ukinuta i suspenzija - rekao je advokat Pizović.

On je istakao da ne postoji više pravni osnov da Špoljarić bude pod suspenzijom, budući da je on isključivo bio suspendovan zbog pokrenutog disciplinskog postupka.

Pizović je potvrdio da se Špoljarić jučer vratio na posao predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, o čemu je izvjestio portal Istraga.ba.

Prvostepena disciplinska komisija je prošlog mjeseca odbila kao neosnovanu tužbu protiv Špoljarića, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Ured disciplinskog tužioca teretio je Špoljarića da je od januara do kraja jula 2019. u kancelariju jedne uposlenice donio dvije šolje s njenom fotografijom, koja se nalazila na internet stranici Suda, i pisao poruke u njen rokovnik, dok je preko uposlenika na automobil druge uposlenice ostavio naljepnice "beba u autu" i na ključeve zakačio privjeske na kojima je pisalo "tražim momka".

BIRN BiH je također pisao da je Ured disciplinskog tužioca podnio žalbu na oduku prvostepene disciplinske komisije.

Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Tužilaštva BiH koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.