open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Predsjedništvo i premijeri o nabavci vakcina: Platili smo, nismo ih dobili, šta sad?
Državno Predsjedništvo, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i entitetski premijeri, na današnjem sastanku trebali bi donijeti odluku koji su daljnji koraci države u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa. 
25.02.2021. u 13:52
get url
text

Institucije BiH, u prvom redu Vijeće ministara, tvrde da je naša zamlja ispoštovala sve uvjete i uplatila novac za vakcine putem mehanizma COVAX, ali dogovor nije ispoštovan te postoji mogućnost da one neće biti isporučene ni do kraja marta. 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković jučer je nakon sjednice Vijeća ministara kazala da BiH ima "hladni lanac" za Pfizerove vakcine, premda su se u javnosti pojavile spekulacije kako je to nedostatak. 

Ukoliko postoji krivica za kašnjenje vakcine, onda je ona na strani dobavljača, uvjeravala je Turković. 

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je medijima ustvrdio kako "Pfizer ucjenjuje BiH i ne isporučuje vakcine". 

- Čini mi se da se pokušava kupiti vrijeme. Neprihvatljivo je i nemaju pravo da nas ucjenjuju jer mi smo platili te vakcine. Obećali su 27.000 vakcina sada i krajanje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obaveza da isporuče ono što smo platili - rekao je Tegeltija.

VEZANI TEKST - Gudeljević tvrdi da je BiH ispunila sve obaveze da dobije vakcine: Proizvođači kupuju vrijeme

Ministarstvo civilnih poslova saopćilo je jučer da je "u traženom roku uplaćen je kompletan iznos za naručenih 1.232.000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat više od milion i 100.000 doza Pfizerove vakcine. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od akreditiranih laboratorija i samim tim već uveliko spremni za dolazak vakcina".

Kako će dalje teći proces nabavke vakcine i kakav će stav institucije BiH zauzeti po pitanju COVAX mehanizma, bit će poznato nakon sastanka u Predsjedništvu BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.