On je iskazao uvažavanje kontinuiranih napora, podrške, angažmana i pomoći NATO-a Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu, te izrazio zahvalnost na vrlo uspješnoj saradnji NATO-a s institucijama BiH i spremnost za daljnje intenziviranje i unapređenje suradnje.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana saradnji s NATO-om, prije svega što stalni napredak i rad na euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH i regije.

Izrazio je zahvalnost za pozitivne ocjene članica NATO-a o radu Komisije za saradnju s NATO-om, ističući da je Program reformi 2021 Komisija jednoglasno odobrila i dostavila Vijeću ministara BiH u daljnju proceduru.

VEZANI TEKST - SDA: Pozdravljamo snažnu i nedvosmislenu podršku NATO-a Bosni i Hercegovini

Glavna tema razgovora zamjenika ministrice s ambasadoricom Braže bila je jačanje svijesti o značaju javne diplomatije, odnosno javne podrške euroatlantskim procesima.

Naglašeno je da svijest o euroatlantskom partnerstvu prvo treba poboljšati pružanjem tačnih i istinitih informacija, transparentnosti, kao i borbom protiv lažnih vijesti i predrasuda.

Brkić je istaknuo da je javna diplomatija instrument u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija, te da će se Komisija za saradnju s NATO-om usmjeriti na komunikacijsku strategiju s ciljem informiranja bh. javnosti da benefiti partnerstva s NATO-om nisu samo vojni već da korist ima i civilni sektor.

Dodao je da javnost treba biti pravilno informirana kako bi se borila protiv "misterija" ili "nejasnoća" oko euroatlantskih procesa u zemlji, uzrokovanih nedostatkom znanja općenito, nedostatkom ispravne informiranosti te da u taj proces uz institucije BiH treba uključiti i civilni sektor i medije.

Ambasadorica Braže istakla je da se doprinos BiH u operacijama podrške miru izuzetno cijeni u NATO-u te da čvrsto vjeruje da sve zemlje iz regije trebaju postati dio NATO-a.

To, kako kaže ambasadorica, dokazuje i NATO-ova politika "otvorenih vrata", koja ukazuje na ulogu NATO-a u izgradnji i zaštiti ljudskih vrijednosti, a ne samo u obrani zemlje.

VEZANI TEKST - Samit u Briselu: Članice NATO-a pohvalno o Bosni i Hercegovini

Na sastanku s pomoćnicom glavnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku Cadenbach, zamjenik Brkić je istaknuo i da su razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje prioriteti vanjske politike BiH s krajnjim ciljem uključivanja BiH u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije.

BiH ostaje vjerodostojan partner u NATO-vođenoj misiji Odlučna podrška i aktivni učesnik u uspostavi mira te je Brkić istaknuo da je Bosna i Hercegovina posvećena stvaranju sigurnog i stabilnog međunarodnog mira i sigurnosnog okruženja, što pokazuje i nedavno održana vojna vježba "Brzi odgovor 21" u kojoj su Oružane snage BiH i SAD-a ostvarile uspješnu saradnju.

Candebach je pozitivnim ocijenila i pohvalila rad Komisije za saradnju s NATO-om BiH, te naglasila značaj trenutnog pozitivnog ambijenta kao pokretača za nastavak daljnjih procesa suradnje institucija BiH s NATO-om.

Istaknula je da se očekuje da, po okončanju procedura u nadležnim institucijama BiH, Program reformi 2021. bude dostavljen u Brisel.