open-navfaktor-logo
search
Za sve nivoe vlasti
Predstavnici tri stranke predali uime Koalicije Država prijavu CIK-u za učešće na izborima
Predstavnici tri politička subjekta predali su uime Koalicije "Država" Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine u Sarajevu prijavu za učešće na predstojećim općim izborima u zemlji za sve nivoe vlasti.
18.05.2022. u 17:33
get url
text

Jedan od njih, Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, novinarima je izjavio da vjeruje u održavanje izbora i pored tvrdnji da nema dovoljno novca za taj proces, koje on smatra lošim političkim potezima.

Niko nema prava ni mogućnosti, kazao je, da spriječi građanima BiH izražavanje slobodne biračke volje.

- Niko nema pravo da uzurpira izbore. Mislim da država Bosna i Hercegovina ima budućnost - rekao je između ostalog Hadžikadić, inače, osnivač političkog subjekta Platforma za progres.

Njegovo je mišljenje da će država omogućiti održavanje izbora kao zakonskog procesa, što podrazumijeva i izdvajanje potrebnog novca.

Uvjerenje da će izbori svakako biti održani, pa i da će novac obezbijediti i oni koji, kako je rekao, trenutno izbore opstruiraju, izrazio je u izjavi novinarima Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Tvrdnje da nema dovoljno novca za izborni proces, on smatra posljednjim trzajima političkih pokušaja čiji je jedini cilj zadržavanje statusa quo na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Šepić ističe da će sva takva nastojanja biti uzaludna i očekuje izborne promjene te pokretanje krivične odgovornosti za one koji, po njegovim riječima, trenutno opstruiraju proces.

Osim Hadžikadića i Šepića, među predstavnicima koji su danas uime Koalicije "Država" predali prijave za učešće na izborima bili su i predsjednik Zelenih BiH Adis Arapović, kao i Jusuf Arifagić (Platforma za progres), kandidat za potpredsjednika Republike Srpske (RS).

Ukoliko osvoji povjerenje birača za tu dužnost u RS-u, Arifagić, inače uspješni privrednik i povratnik iz Norveške, fokusirat će se na razvoj ekonomije, rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.