open-navfaktor-logo
search
Moć velikih
Pregovori SAD-a i Kine zadržali cijene nafte iznad 63 dolara
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak na svojim službenim stranicama saopćila je da je cijena barela referentne nafte njezinih članica u petak iznosila 64,56 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja
26.11.2019. u 09:38
get url
text
Barel nafte

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara zahvaljujući pozitivnim signalima iz Sjedinjenih Država i Kine koji su iznova potaknuli nadu da bi dva vodeće svjetske ekonomije uskoro mogla potpisati privremeni sporazum o okončanju trgovinskog rata.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 57,57 dolara.

- Sve se i dalje vrti oko trgovinskih pregovora. Čini se da oni trenutno dominantno utječu na tržišta - rekao je Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa.

Ohrabrujuće na pregovore utječu potezi Kine, usmjereni na zaštitu intelektualnog vlasništva, dodaje McCarthy.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien u subotu je izjavio da i dalje postoje šanse da inicijalni trgovinski sporazum s Kinom bude sklopljen do kraja godine.

Kineski dnevnik Global Times u ponedjeljak je citirao stručnjake bliske trgovinskim pregovorima, prema kojima su dvije zemlje postigle široki konsenzus o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, iako još nisu riješene određene nesuglasice oko ukidanja carina.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping prošlog su petka izrazili želju za potpisivanjem inicijalnog trgovinskog sporazuma i smirivanjem 16-mjesečnog carinskog rata koji pritišće rast svjetske ekonomije.

Zabrinutost i dalje izazivaju višemjesečni antivladini nemiri u Hong Kongu koji bi mogli potkopati napredak u trgovinskim pregovorima. O'Brien je u subotu upozorio da Washington neće ignorirati zbivanja u Hong Kongu, gdje prosvjednici iskazuju nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, erozije građanskih sloboda.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak na svojim službenim stranicama saopćila je da je cijena barela referentne nafte njezinih članica u petak iznosila 64,56 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.