open-navfaktor-logo
search
Pripreme za štrajk
Pregovori u HNK: Ima razumijevanja, ali nema para
Vlada je iskazala razumijevanje vezano za zahtjev sindikata oko koeficijenata za obračun plaća u skladu sa zaključkom Vlade iz 2018. godine 
21.01.2020. u 20:12
get url
text
get url
text

Još jedni pregovori u Vladi HNK o problemima koeficijenta za obračun plaća učiteljima u osnovnim školama završeni su bez konkretnog dogovora.

Na sastanku su prisustvovali premijer Vlade HNK Nevenko Herceg, resorni ministar Rašid Hadžović, te predsjednik sindikata osnovnih škola koje djeluju po hrvatskom planu i programu u HNK Slavko Lauš i predsjednik sindikata osnovnih škola koje rade po bosanskom planu i programu Omer Tipura.

Vlada je iskazala razumijevanje vezano za zahtjev sindikata oko koeficijenata za obračun plaća u skladu sa zaključkom Vlade iz 2018. godine kako će se povećanje plaća ostvarivati kroz povećanje osnovice i koeficijenata.

- Komisija bi najduže do mjesec dana završila svoj posao, vidjeli bi gdje smo i na osnovu toga krenuli u rješavanje. Pristajemo da se kroz tri godine riješi problem osnovnog obrazovanja, da se krene od početka nove školske godine, kada bude rebalans - istaknuo je Lauš.

Predstavnici sindikata su za četvrtak, kako je kazao Lauš, sazvali sastanak u svojim sindikatima kako bi čuli mišljenje svojih kolega, te donijeli na osnovu njih odluke.

- Ako ne prihvate ide se sa najavom generalnog štrajka, a ako prihvate čekat ćemo - zaključio je Lauš.

Učesnici razgovora složili su se o tome kako je potrebno u što kraćem roku u proceduru uputiti i Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.