open-navfaktor-logo
search
Zbrajaju se štete
Premijer HNK Herceg najavio novčanu pomoć zemljotresom pogođenim područijma i porodici Sefo
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg u srijedu je sa saradnicima obišao Čapljinu, Stolac i Ravno, koji su pretrpjeli najveća oštećenja u razornom zemljotresu u kojem je protekle sedmice u Stocu poginula 28-godišnja Elmira Sefo.
27.04.2022. u 15:10
get url
text
get url
text

Nakon što su podneseni cjeloviti izvještaji Civilne zaštite HNK o posljedicama snažnih zemljotresa koji su proteklog vikenda pogodili južni hercegovački prostor i nakon pripremnih odluka Vlade o načinu pružanja konkretne pomoći, pored Hercega spomenuta mjesta obišli su ministar finansija i zapovjednik Štaba civilne zaštite Adnan Faladžić i v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugen Ćubela, te predstavnici Ministarstva obrazovanja i Ministarstva saobraćaja.

Tokom posjete Čapljini, delegacija Vlade susrela se s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem koji ih je upoznao s nastalom materijalnom štetom na stambenim i poslovnim objektima.

- Ovih dana na dnevnom nivou čuo sam se s predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom i načelnikom Štaba civilne zaštite Eugenom Ćubelom. Odmah nakon zemljotresa ponudili su pomoć u ljudstvu, a vidjet ćemo koliko će to biti u finansijama. Na žalost, s federalnog nivoa do sada nije bilo, možda će biti kasnije, nikakvih poziva niti obećanja za pomoć, ali vjerujem da će se federalni nivo vlasti barem približno ponašati i približno pomoći kao što to radi naš kanton - kazao je Vidić.

Naveo je kako se pravi nivo štete još ne zna, ali ono što znaju jeste da je šteta jako velika.

Vatrogasci u Čapljini intervenirali na 210 kuća

- Naši stručni timovi za procjenu šteta su na terenu. Vjerujem da ćemo za 4-5 dana znati kolika je šteta, ali već danas znamo da je velika jer naši vatrogasci su intervenirali na 210 porodičnih kuća, 36 zgrada u gradu, četiri škole i četiri vjerska objekta. Puno je oštećenih automobila. Dakle, šteta je sigurno velika - kazao je gradonačelnik Vidić istaknuvši kako je veliku štetu pretrpjela i OŠ Vladimira Pavlovića koju su potom zajednički obišli, a čiji su se učenici jučer vratili u školske klupe.

Premijer Herceg izrazio je spremnost i Vlade i kantonalnog Štaba u saniranju materijalne štete, iskoristivši priliku da pohvali rad kantonalnih službi čiji su radnici na terenu još od prvoga zemljotresa.

- Od trenutka kada se dogodio zemljotres na prostoru juga BiH, odnosno najvećim dijelom na prostoru našeg kantona u kontaktu smo, razmjenjivali smo informacije i fotografije, te smo se dogovorili da jučer održimo hitnu sjednicu Vlade i na njoj razmatramo naš Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za ovu godinu gdje postoje namjenska interventna sredstva za elementarne nepogode.

Uz Plan usvojili smo i detaljnu informaciju naše Uprave o posljedicama i razmjerama šteta, te mjerama i aktivnostima koje treba poduzeti kako bismo pomogli javni, ali i privatni sektor, odnosno obnovu porodičnih kuća posebno u tri najviše pogođene jedinice lokane samouprave. Štete su puno veće nego što je to u percepciji javnosti. Mi smo spremni kao i u svim drugim situacijama koje smo imali do sada - požarima, poplavama, velikom snijegu ili mrazu, zakonito i stručno na adekvatan način pomoći naše sredine i naše ljude - kazao je Herceg dodavši i to kako se tokom obilaska OŠ Vladimira Pavlovića, koja je ranije obnovljena i utopljena, uvjerio u potrebu saniranja unutrašnjosti zgrade.

- Postoje sredstva u gradu, u kantonu i u Federaciji koja su još veća. Ako budemo imali adekvatnu interakciju svih nivoa, a logično je da imamo jer ovo je dio prostora FBiH, onda ćemo uspjeti sanirati štete. Nema razloga da se s bilo čim čeka. Gradska komisija treba napraviti procjenu štete, dostaviti našoj kantonalnoj komisiji za procjenu šteta i da onda nakon toga ide federalnom nivou. Potom štabovi i vlade na kantonalnom i federalnom nivou trebaju donijeti odluke o adekvatnoj finansijskoj odnosno materijalnoj pomoći - zaključio je Herceg.

Posjeta ožalošćenoj porodici Sefo

Nakon Čapljine, Herceg i članovi delegacije posjetili su Stolac gdje ih je, u ime službeno odsutnog gradonačelnika Stjepana Boškovića, primio dopredsjednik Gradskog vijeća i direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

- Od posljedica zemljotresa jedna je osoba nažalost izgubila život, dok su kod ostalih osoba koje su se javile u Dom zdravlja utvrđene lakše povrede te su otpušteni na kućno liječenje. Nastala je veća materijalna šteta na stambenim i poslovnim objektima, a i sam Dom zdravlja Stolac, zgrada gradske uprave kao i zgrada osnovne škole pretrpjeli su oštećenja. Teško oštećena je i osnovna škola Lipanjskih zora u Višićima. Zbog stanja na terenu proglasili smo i elementarnu nepogodu. Trenutno pet timova obilazi oštećene objekte kako bi se vidjelo kolike su štete - kazao je Raguž.

Nakon obilaska školske zgrade, članovi kantonalne Vlade obišli su dom ožalošćene porodice Sefo.

- Vaša je tuga pregolema i niko ovdje ne može do kraja shvatiti vašu bol. Ono što želimo jest izraziti Vam iskrenu ljudsku sućut i, s nivoa Vlade kantona, pružiti konkretnu novčanu pomoć kako bismo, barem ublažili materijalna oštećenja na vašem porodičnom domu. Neka Vam dragi Bog podari snage da, kao porodica, nastavite život, čuvajući uspomenu na Vašu Elmiru - riječi su utjehe koje je  Herceg uputio neutješnim roditeljima preminule Elmire Sefo.

- U Stocu smo vidjeli da je broj oštećenja uistinu veliki. Ono što možemo u ovom trenutku reći jest da će biti oko 550 zahtjeva za procjenu šteta i mi ćemo kroz našu kantonalnu proceduru adekvatno odgovoriti, kroz namjenska sredstva naše Uprave za civilnu zaštitu ali i kroz angažiranje sredstava iz tekuće rezerve. Znači, kantonalni nivo će pomoći naše općine i gradove kako bi sanirali štete - kazao je Herceg.

Obilazak je završen posjetom župnom uredu Stolac te općini Ravno, gdje se vladina delegacija susrela s općinskim načelnikom Andrijom Šimunovićem, saopćeno je iz županijske Vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.