open-navfaktor-logo
search
Prvo obraćanje
Premijer Nenadić: Prioritet su nam mladi, borba protiv korupcije, zdravstvo, školstvo i boračka populacija
Novoimenovani premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je večeras u svom prvom obraćanju javnosti da će se Vlada KS u narednom periodu koncentrirati na detaljan pregled budžeta kako bi bio usvojen taj najvažniji finansijski dokument.
03.03.2020. u 20:26
get url
text

Bivši saziv Vlade predložio je budžet u iznosu od 971.375.034 KM, ali Nenadić najavljuje da će on biti vraćen Vladi na doradu kako bi se znalo sa kojim resursima se tačno i po resorima raspolaže zbog realizacije svojih mjera.

Trenutno se Kanton finansira na osnovu Odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju koja ističe 31. marta te premijer Nenadić smatra da za pregled budžeta neće biti potrebno više od sedam dana zbog čega i očekuje da će Vlada do 12. marta predložiti budžet na usvajanje.

Prioritetno će se djelovati na završetku započetih kvalitetnih projekata, a radit će se i na pripremi sistemskih rješenja te će najveći prioriteti biti borba za bolje uvjete života mladih, borba protiv korupcije, donijet će se nova rješenja za u oblasti zdravstva te školstva, socijalne i bračke zaštite.

Budući da je novi saziv Vlade potvrđen tijesnom većinom 18 glasova "ZA" što je minimalan broj koji je potreban da bi se usvojila bilo koja odluka, Nenadić kaže da je njemu upravo to izazov.

- Trebamo raditi na vraćanju povjerenja u vlast u Kantonu Sarajevo generalno - smatra Nenadić.

Novi saziv Vlade KS čini sedam ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA), troje ministara je iz Saveza za bolju budućnost (SBB), a dva ministra su kadrovi Demokratske fronte (DF).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.