open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Premijer RS-a moli poslodavce: Nemojte otpuštati radnike
Krizni štab u RS-u za praćenje stanja u privredi u RS-u razmtrao je danas privredno stanje u ovom entitetu, a poručeno je da privreda u RS-u ima štete, a da se procjene kolike su i kolike će biti u konačnici, ne mogu sada dati.
18.03.2020. u 12:05
get url
text

- Prioritet je da se prati najugroženiji segmenti privrede, a najveće štete trpe prevoznici u međunarodnom putničkom saobraćaju, oni su desetkovani, te proizvodni kapaciteti koji rade uvoz i izvoz sa zeljama EU, zatim turizam, trgovina... Štab je to razmatrao i šaljemo poruku svima da će Vlada RS-a analizirajući svakog pojedinačno, izlaziti u susret. U ovom trenutku je mobla, jer imamo info da su počela otpuštanja, da poslodavci u ovom tenutku to ne rade – kazao je danas premijer RS-a Radovan Višković.

On je kazao da će se poslije mjesec dana krize razgovarati kako pomoći tim privrednim subjektima i da se za radnike prihvatidio obaveza, kroz olakšice za porez i doprinose...

- Nepopularno i nekorektno je da poslije prvih sedam dana od kada je snazi kriza u RS i BiH, da se već pribjegava takvim mjerama. Da bismo olakšali privrednicima, već smo rekli da ćemo prolonigrati uplatu poreza na dobit do kraja šestog mjeseca. To se ne odnosi na sve, nego na one koji trpe najveću štetu - rekao je Višković.

Podjsetio je da je IRB RS-a jučer izašla sa prijedlogom da se stavi moratorijum na otplatu kredita preko ove banke u naredna tri mjeseca, počevši od aprila.

- Niko ne može procijeniti koliko će ova situacija trajati, pa zato odluke donosimo do 30. juna, a ako bude trajalo duže ili budu veće štete, i taj rok će se prolongirati – kazao je Višković.

Poručio je i da bi banke trebalo da odgode otplate kredita, te da je o tome već razgovarano sa bankarima, i da je dogovoreno da će oni prateći smjernice Vlade RS-a, sa pravnim i fizičkim licima obaviti razgovor i pratiti njihovo stanje i potrebe.

Najavio je zajednički sastanak poslodavaca u FBiH i RS-u, sa inicijativom da se višak preko obaveznih rezervi CBBiH, "oko 2,8 milijardi KM viška novca", da se taj novac iskoristi za podsticaj ili sanaciju šteta koje će trpjeti privrednici u BiH.

- Ne mora svih 2,8 milijardi KM, nego suskcesivno odobravati po 500 ili 600 miliona KM koji bi bio plasiran u realni sektor – dodao je Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.