- Te poruke sam dostavila komesaru i oni će ih analizirati. Što se mene tiče, poruke su takvog sadržaja da ja zaključujem da su one prijetnja mojoj porodici i mojoj djeci - izjavila je premijerka BPK.

Dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić tvrdnje premijerke odbacuje.

- Nisam prijetila i to su konstrukcije premijerke. Kao što znate konkurs nije raspisan i moj brat je nezaposlen. To premijerka radi zato što joj smeta istina koju ja iznosim - istakla je Velić.

Prijem kadeta u MUP

S obzirom na to da su se u javnosti pojavile priče o namještanju konkursa za prijem kadeta u MUP i tvrdnje da se već znaju imena kandidata koji će biti primljeni, iz Kluba zastupnika SDA danas su saopćili da je njihovo opredjeljenje poštivanje i ostvarivanje osnovnih principa demokratije i vladavine prava.

- U tom smislu, a u kontekstu navoda da je narušen integritet procedure upošljavanja novih policijskih službenika, traži se od svih relevantnih institucija da poduzmu nadležne aktivnosti u cilju otklanjanja svakog osnova koji narušava pomenuti proces - navode iz SDA.

Klub zastupnika ove stranke osudio je, kako su naveli, sve učestalije napade na kadrove SDA koji su nosioci izvršnih i zakonodavnih funkcija u BPK naglasivši kako je to posebno neprihvatljivo od koalicionih partnera koji participiraju i koriste funkcije u vlasti, a teret odgovornosti prebacuju na druge koalicione partnere, u ovom slučaju SDA.

- SDA u potpunosti stoji iza svojih kadrova i smatra da poduzimaju značajan broj kvalitetnih aktivnosti u ovim izuzetno teškim i složenim društvenim i političkim prilikama - poručio je Klub SDA u Skupštini BPK.

Bez kvoruma za vanrednu sjednicu

Aktuelna politička situacija u BPK Goražde bila je jedina tačka dnevnog reda na vanrednoj sjednici kantonalnog parlamenta koja je bila zakazana za danas. Sjednica koju je inicirala opozicija nije održana zbog nedostatka kvoruma, a u skupštinskoj sali pojavilo se samo sedam zastupnika, Liberalne stranke (LS), SDP-a, Naše stranke i dopredsjedavajuća Skupštine iz DF-a Edita Velić.

- Sedam zastupnika nije dovoljno za kvorum potreban za zasjedanje, ali mi nećemo odustati od namjere da probleme koji tište građane BPK vratimo u skupštinske klupe - kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović.

Prijetnje, ucjene, netranspareentnost u trošenju budžetskih sredstava kao i pritisci na komisiju za prijem policijskih službenika, samo su neke od tema o kojima se danas trebalo raspravljati. Na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine BPK Goražde dogovoren je novi termin za vanredno zasjedanje kantonalnog parlamenta, a sjednica je zakazana za ponedjeljak, 1. februara, u 10 sati.