open-navfaktor-logo
search
U 98. godini
Preminuo Bob Dole, ugledni američki senator i veliki prijatelj BiH
Bob Dole, ugledni republikanski političar iz Kansasa, preminuo je u nedjelju.
05.12.2021. u 18:39
get url
text

- Senator Robert Joseph Dole preminuo je rano jutros u snu, u 98. godini. Sjedinjenim Američkim Državama vjerno je služio 79 godina - navodi se u saopćenju njegove porodice, prenosi CNN.

Rak pluća

U februaru je kazao da se liječi od uznapredovalog raka pluća. 

Dole, koji je teško ranjen tokom Drugog svjetskog rata, pretrpio je niz zdravstvenih tegoba prethodnih godina. Godine 1991. operiran je od raka prostate, a 2001. operirana mu je aneurizma trbušne aorte. Godine 2005. je hospitaliziran nakon pada u svom domu, a 2009. je liječen od infekcije noge.

Iza Dolea ostala je supruga, bivša senatorica Elizabeth Dole iz Sjeverne Karoline i kćerka Robin Dole.

VEZANI TEKST - Senatoru Bobu Dolu uručen Ključ Grada Sarajeva

Tokom 1992-1995. Dole se pokazao izuzetno aktivnim u lobiranju za zaustavljanje rata u BiH i očuvanju države. On je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid.

Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Rođen 1923. godine, republikanac iz Kansasa prvi put je izabran u Kongres 1960. godine, a u Senat 1968. I tu je ostao sve do 1996.

Dole je bio i najdugovječniji republikanski čelnik u Senatu, kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima 1996. godine. Upravo je Bosna i Hercegovina bila jedna od centralnih tema kampanje te godine.

U septembru 1992. senatori Dole i Joe Biden bili su autori prve zakonske inicijative koja je imala za cilj pružiti vojnu pomoć vlastima Bosne i Hercegovine. Ona je, doduše, ovisila o odluci o ukidanju embarga na uvoz naoružanja koji je bio uveden vlastima u Sarajevu, no podrazumijevala je pomoć u iznosu od 50 miliona dolara Sarajevu nakon što embargo bude ukinut. Krajem 1992. Dole je bio čvrsto uvjeren kako je ukidanje embarga na uvoz oružja najbolja politika.

Embargo UN-a na oružje nametnut je Jugoslaviji 1991. godine i ostao je na snazi i nakon što je BiH postala nezavisna, oduzimajući Bosni i Hercegovini pravo na samoodbranu.

Dana 17. decembra 1992. godine Dole i još 12 senatora pisali su predsjedniku Bushu, pojašnjavajući mu kako se "genocid nad Bosancima nastavlja".

Dole je 16. aprila 1993. pisao Clintonu pozivajući ga da snažno odgovori nakon srpskog napada na Srebrenicu.

Tražio je da se postavi ultimatum u istočnoj Bosni: povlačenje srbijanskih snaga ili udari avijacije NATO-a.

Nakon što je izabran za vođu većine u Senatu, Dole se okrenuo Bosni u jednoj od prvih zakonskih inicijativa.

Prestanak embarga

Uveo je 4. januara 1995. godine Zakon o samoodbrani odbrane Bosne i Hercegovine.

U konačnoj verziji Prijedloga Zakona koji su donijela oba doma propisao je da će predsjednik SAD-a ukinuti embargo na oružje za BiH nakon što bosanska Vlada odluči o takvom zahtjevu ili nakon odluke o povlačenju UNPROFOR-a iz BiH.

Prijedlog nije prošao u Senatu, no ponovo je postao aktuelan nakon što se dogodio genocid u Srebrenici.

U ljeto 1994. godine senator Bob Dole posjetio je Bosnu i Hercegovinu, jedini put tokom agresije na zemlju.

Zajedno sa senatorima Johnom Warnerom i Joeom Bidenom, Dole se sastao s predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem i drugim visokim bosanskim dužnosnicima.

Tokom posjete je izjavio da je neshvatljivo da se etničko čišćenje i genocid odvijaju u Evropi krajem 20. stoljeća.

Nakon posjete, Dole je pisao Izetbegoviću, rekavši da je "duboko dirnut hrabrošću Sarajlija" koje je upoznao tokom svoje posjete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.