Osumnjičeni, identifikovan kao Ilnur N., u skladu s njemačkim pravilima o privatnosti, uhapšen je 18. juna prošle godine. Do tada je radio kao naučni asistent za profesora nauke i tehnologije na jednom od univerziteta u Bavarskoj.

Tužioci su rekli da je osumnjičenog kontaktirala ruska strana obavještajna služba SVR najkasnije do novembra 2019. godine i da je on pristao raditi za nju. Obavještajna služba je, kako su rekli, posebno bila zainteresovana za razvoj evropske rakete Ariane, koja se koristi za svemirska lansiranja.

Kako se navodi u saopćenju tužilaštva, navodno su se između osumnjičenog i druge strane održavali redovni sastanci, na kojima je ruski državljanin prenosio informacije o proizvodima za istraživanje vazdušnog prostora, posebno o različitim fazama razvoja rakete Ariane. Navodno je za date informacije dobio ukupno 2.500 eura u gotovini.

Optužnica je 9. decembra prošle godine podignuta pred Državnim sudom u Minhenu. Sud će sada morati da odluči da li će predmet poslati na suđenje i kada.