open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Presuda Seferovićima na zatvorsku i novčanu kaznu zbog trgovine djecom
Jasmin Seferović (21) osuđen je danas na pet i po godina zatvora za trgovinu djecom i vanbračnu zajednicu sa djetetom mlađim od 16 godina.
19.07.2021. u 13:01
get url
text

Njegov otac Ljubo Seferović (35) osuđen je na novčanu kaznu od 5.000 KM, te žrtvina majka Almasa S. (38) na 300 KM za pomaganje u zasnivanju nezakonite vanbračne zajednice. Njoj je izrečena i uslovna kazna na godinu dana zatvora sa rokom provjere od dvije godine. 

VEZANI TEKST - Optužnica protiv oca i sina Seferović: Kupili maloljetnicu, natjerali je da prosi

Jasmin je obavezan i da žrtvi isplati 5.000 KM na ime umanjenja opće životne sposobnosti. 

Presudu je danas izreklo vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci.

U optužnici se navodilo da je Jasmin tokom 2018. godine preko Facebooka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banju Luku, kako bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu. Bez znanja majke, L. S. je otputovala kod njega.

S Jasminom je živjela u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović, a ubrzo je bila primorana da prosi. Novac je morala davati Jasminu, a kada ne uspije da prikupi dovoljno novca, on bi je tukao, stajalo je u optužnici.

- Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo do 20. februara 2020. kada je policija zatekla L. S. kako s bebom u naručju prosi na jednom parkingu u Banjoj Luci - navodilo se u optužnici.

Ljubo se teretio da je kontaktirao Almasu S. i ponudio joj novac kako bi dala pristanak za vanbračnu zajednicu njegovog sina Jasmina i njene kćerke L. S.

- Preko Western uniona isplatio je 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu između Jasmina i njene kćerke - navodi se u optužnici.

Maloljetnica je, nakon što je slučaj otkriven, zajedno s djetetom smještena u sigurnu kuću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.