U dosadašnjem toku akcije, uhapšene su dvije osobe: G. R. zbog sumnje da je počinio krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, ugrožavanje sigurnosti, utaja, prevara, falsifikovanje isparve, te M. R. zbog krivičnih djela falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja i neovlašteno pružanje medicinskih usluga.

- G.R. se sumnjiči da je u maju 2020 godine neovlašteno pristupio Facebook nalogu oštećenog, te predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje po život i tijelo policijskim službenicima PU Banja Luka. Također, postoje osnovi sumnje da je G. R. prodao vozilo marke "mercedes ML“ koje mu je bilo povjereno na čuvanje, trećoj osobi, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 30.000КM. U toku 2017. godine G. R. je falsifikovao ljekarske nalaze u kojim mu je konstatovano teško zdravstveno oboljenje, te je iste u dva navrata dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banja Luka, tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija - navode iz PU Banja Luka. 

U saopćenju se dodaje da se M. R. sumnjiči da je u prethodnom periodu izradila diplomu Stomatološkog fakultata u Sarajevu na svoje ime po kojoj je stekla zvanje master/magistar stomatoloških nauka.

- Na osnovu diplome, M. R. je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa, te je 2017 godine u Banjaoj Luci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge. U okviru ovih aktivnosti slobode je lišeno i lice inicijala S. S. - navode iz policije.

U toku je pretres na pet lokacija na području Grada Banja Luka, koje koriste osumnjičeni.

- Zasad je pronađena i oduzeta veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela. U sklopu akcije pronađen je i privremeno oduzet helikopter, jer postoje osnovi sumnje da je za njega falsifikovana dokumetacija - navodi se u policijskom saopćenju. 

Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a po naredbama Osnovnog Suda Banja Luka.

Određene aktivnosti u okviru ove akcije su i dalje u toku.