Uhapšeni se sumnjiče za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i računarska prevara.

- Uhapšeni su nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštva Kantona Sarajevo. Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta informatička i računarska oprema i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - saopćila je SIPA.

Ove aktivnosti su realizovane po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji sa policijskim službenicima Ministrastva unutrašnjih poslova RS-a.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo saopćili su da se uhapšeni sumnjiče da su djelujući kao udružena grupa, tokom 2022. godine neovlašteno utjecali na ishod elektronske obrade podataka pravnih lica u FBiH i RS koji se bave privređivanjem igara na sreću, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi i na taj način nanijeli tim pravnim licima imovinsku štetu koja prelazi 50.000 KM.

- Tužilaštvo KS je za jednu osobu predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice budući da se nalazi u bjekstvu. Za dvije osobe su predložene mjere zabrane - navedeno je u saopćenju Tužilaštva KS.