open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Prije 27 godina na Alipašinom polju: Agresori ubili šestero djece dok su se sankala
Prije 27 godina agresorska granata koja je pala među djecu na Alipašinom polju u Sarajevu dok su se sankala u svojoj ulici, ubila je šestero mališana, a isto toliko ih je toga dana bilo i ranjeno.
22.01.2021. u 13:11
get url
text

Toga dana, na Alipašinom polju ubijeni su: Indira Brković (12 godina), Jasmina Brković, (pet godina), Mirza Dedović (osam godina), Danijel Jurenić (11 godina), Nermin Rizvanović (13 godina) i Admir Subašić (osam godina).

- Ove nevine žrtve trajno će sjećati sve nas na stravične zločine razaranja i ubijanja, koje je Vojska Republike Srpske (VRS) u toku opsade Sarajeva ‘92–‘95. godine iza sebe ostavila - 1.602 ubijene djece i preko 11 hiljada ubijenih Sarajlija – navode iz Vlade KS.

U znak sjećanja na sve njih, danas su roditelji i porodice ubijene djece, kao i brojne delegacije i prijatelji na mjestu stradanja položili cvijeće i vijence, te učenjem Fatihe i minutom šutnje još jednom odali počast ovim nevinim žrtvama agresije.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće je položio i prisutnim se prigodnim riječima obratio ministar kulture i sporta u Vladi KS Samir Avdić.

- Svake godine obilježimo godišnjicu ovog zločina i sa tugom se sjetimo ovih naših malih sugrađana, ali i svih ostalih žrtava koje su ubijene u toku agresije na naš grad i državu. Nažalost, neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjerska i nacionalna opredjeljenja svojih žrtava. Svi koji su u tom periodu živjeli u Sarajevu bili su neprijatelji i svakodnevna živa meta Vojske Republike Srpske - rekao je ministar Avdić.

Podsjetio je da je za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio komandanata Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislava Galića na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Njegovog nasljednika Dragomira Miloševića sud je osudio na 33 godine zatvora. Na kaznu doživotnog zatvora osuđen je i komandant Glavnog štaba VRS-a Ratko Mladić. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj širenje terora među civilnim žrtvama Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, navedeno je u presudi.

Ministar Avdić poslao je poruku da se ovakvi zločini nikada i nikome više ne ponove, da sva djeca svijeta trebaju imati sretno i bezbrižno djetinjstvo, jer ona nisu samo djeca nego i stubovi na kojima se gradi budućnost svake zemlje.

Na mjestu stradanja danas su cvijeće položili i počast žrtvama odali predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, delegacije Grada Sarajeva i Općine Novi Grad, kao i savjeti MZ Alipašino polje C1 i C2, općinske organizacije SDA Novi Grad , OŠ "Meša Selimović", te predstavnici Pokreta "Antidayton", saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.