open-navfaktor-logo
search
Portparol Angele Merkel
Prilično je vjerovatno da je Alexei Navalny otrovan
Njemačka vlada saopćila je kako je "prilično vjerovatno" da je vodeći ruski opozicionar Alexei Navalny, koji se liječi u berlinskoj bolnici, otrovan.
24.08.2020. u 17:05
get url
text

Navalny (44), prebačen je u njemačku bolnicu u subotu iz bolnice u Sibiru, gdje je pao u komu nakon što mu je pozlilo u avionu od onoga što su ruski ljekari opisali kao metabolički poremećaj.

- Mi se bavimo pacijentom koji je prilično vjerovatno otrovan - izjavio je novinarima Steffen Seibert, portparol njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kritičar Kremlja i antikorupcijski aktivista, ruski najpoznatiji opozicionar, prebačen je u jedinicu intenzivne njege u prošli četvrtak nakon što je njegov avion hitno sletio u sibirski grad Omsk.

Pristalice vjeruju da je Navalni otrovan nečim u njegovoj šolji čaja na aerodromu, optužujući za to predsjednika Vladimira Putina.

Regionalno ministarstvo zdravstva u Omsku saopćilo je da su u njegovom urinu pronađeni kofein i alkohol i da „nikakvi konvulzivni ili sintetički otrovi nisu pronađeni“.

- Sumnjamo da je neko ozbiljno otrovao Alexeija Navalnyja, a, uzimajući u obzir, nažalost, primjere iz novije ruske historije, svijet bi trebao shvatiti tu sumnju veoma ozbiljno - kazao je Seibert, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.