Navalny (44), prebačen je u njemačku bolnicu u subotu iz bolnice u Sibiru, gdje je pao u komu nakon što mu je pozlilo u avionu od onoga što su ruski ljekari opisali kao metabolički poremećaj.

- Mi se bavimo pacijentom koji je prilično vjerovatno otrovan - izjavio je novinarima Steffen Seibert, portparol njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kritičar Kremlja i antikorupcijski aktivista, ruski najpoznatiji opozicionar, prebačen je u jedinicu intenzivne njege u prošli četvrtak nakon što je njegov avion hitno sletio u sibirski grad Omsk.

Pristalice vjeruju da je Navalni otrovan nečim u njegovoj šolji čaja na aerodromu, optužujući za to predsjednika Vladimira Putina.

Regionalno ministarstvo zdravstva u Omsku saopćilo je da su u njegovom urinu pronađeni kofein i alkohol i da „nikakvi konvulzivni ili sintetički otrovi nisu pronađeni“.

- Sumnjamo da je neko ozbiljno otrovao Alexeija Navalnyja, a, uzimajući u obzir, nažalost, primjere iz novije ruske historije, svijet bi trebao shvatiti tu sumnju veoma ozbiljno - kazao je Seibert, prenosi AFP.