open-navfaktor-logo
search
Elektroprivreda BiH
Pripremni radovi na gradilištu Bloka 7 bit će završeni do početka novembra
Pripremni radovi na gradilištu Bloka 7, čija je realizacija obaveza JP Elektroprivreda BiH, u završnoj su fazi i oni bi prema očekivanjima trebali biti u potpunosti završeni početkom novembra.
02.10.2020. u 13:00
get url
text

- U toku su operativni sastanci stručnog osoblja (članova stručnog tima JP Elektroprivreda BiH) s predstavnicima kineskog partnera koji su, nakon obavezujućeg perioda samoizolacije, već izvjesno vrijeme u Tuzli. U narednim danima radit ćemo na razradi baznog dizajna i glavnog projekta budućeg Bloka, a u međuvremenu će se vršiti etapno i postepeno predavanje gradilišta kineskim partnerima u onom dijelu u kojem je potrebno da oni započnu svoje aktivnosti. Nakon ishodovanja neophodnih dozvola i saglasnosti, početak gradnje Bloka očekujemo u proljeće 2021.godine. U dinamičkom smo planu i nemamo kašnjenja – kaže Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Uz neznatno prolongiranje uzrokovano okolnostima aktuelne pandemije, uplatom avansa u iznosu 214 miliona KM, što je učinjeno u junu ove godine, JP Elektroprivreda BiH ispunila je i posljednju obavezu koju ima po Ugovoru o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC Ugovor).

- Praktično od tog trenutka su počeli teći svi rokovi za izgradnju. Izgradnja u kojoj će okvirno učestvovati hiljadu radnika, trajat će 56 mjeseci, tako da sinhronizaciju Bloka 7 na mrežu očekujemo početkom 2025. godine. Prema Ugovoru o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC Ugovor) od 10 posto do 30 posto neto ugovorne cijene za elektranu, realizovat će se u Bosni i Hercegovini. Dakle, angažman domaće privrede u fazama ili postupcima izgradnje u kojima je to moguće, odnosno za koje postoje privredni resursi u BiH, obavezujuće je po Ugovoru. To je velika prilika za bh. kompanije – ističe Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.