Nezavisna istražna misija Ujedinjenih nacija za Mijanmar saopćila je da je prisutna genocidna namjera protiv muslimanske manjine Rohingya, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju UN-ove misije se Rohingye oslovljavaju kao zaštićena grupa te navodi da su mijanmarske snage sigurnosti nad tom populacijom počinile četiri od pet zabranjenih djela koja se definiraju kao genocid.

Istražitelji UN-a navode kako je mijanmarska vojska počinila zabranjena djela ubijanja, nanošenja teških tjelesnih i mentalnih povreda, nametanje teških uvjeta života s ciljem psihičke destrukcije kod dijela ili cijele grupe te provođenje mjera s ciljem sprečavanja rađanja djece u grupi.

UN-ova misija pozvala je kompetentna istražna tijela i sudove da provedu istragu i podignu optužnice protiv odgovornih kako bi se utvrdila individualna odgovornost.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.