open-navfaktor-logo
search
Previranja u KS
Prljavi veš izlazi na površinu: Gdje su pisani konkursi, kako su se mijenjali dresovi i šta su "šejtanska posla"
Ne dovodeći u pitanje Konakovićeve kompetencije po pitanju "šejtanskih poslova", njegovi donedavni koalicioni partneri iz Demokratske fronte smatraju da posljednja hitna sjednica Skupštine nije sporna, za razliku od nekih aktivnosti u protekloj godini
31.12.2019. u 12:22
get url
text
Naša stranka, SDP, Narod i pravda i NBL

Prije nepunih 12 godina je kao SDA-ov kandidat za načelnika Općine Centar imao ključ. Danas, nakon što je u međuvremenu bio šef Kluba zastupnika te stranke i premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković, ovaj put u drugom stranačkom dresu i kao personifikacija promjene sistema čiji je sukreator bio u protekloj deceniji, ima i pečat. Protivzakonito ga je, prema dosadašnjim informacijama, prisvojio kako bi se, kako je kazao, borio protiv nezakonitosti?!

- Pečat je zarobljen. Ja sam uzeo pečat, mi smo zarobili pečat, on je na sigurnom i zaštićen je – kazao je Konaković na zajedničkoj konferenciji za medije njegove stranke Narod i pravda, Naše stranke, SDP-a i NBL-a, odnosno ostataka nekadašnje "šestorke" koja je činila vlast u KS.

Hitna sjednica koju su održali zastupnici SDA, Demokratske fronte i SBB-a, a na kojoj je umjesto Konakovića u Kolegij Skupštine KS izabran Mirza Čelik, je, ocjenjuje šef Naroda i pravde, nelegalna i "nije se desila".

- Kako se kaže u našem narodu, žurba je šejtanski posao – dodao je Konaković.

Ne dovodeći u pitanje Konakovićeve kompetencije po pitanju "šejtanskih poslova", njegovi donedavni koalicioni partneri iz Demokratske fronte smatraju da posljednja hitna sjednica Skupštine nije sporna, za razliku od nekih aktivnosti u protekloj godini, poput politiziranja policije, zbog čega je KS kritikovan i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, ili raspodjele novca Turističke zajednice kumovima i prijateljima.

- Jesu li šejtanska posla podijeliti gotovo 700.000 KM budžetskog novca stranačkim kadrovima i bliskim privatnim udruženjima – pitaju se u Kantonalnom odboru (KO) Demokratske fronte Sarajevo.

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

Jedna od prvih mjera koju je "šestorka" usaglasila je, podsjećaju, bila smanjenje javne potrošnje kroz reduciranje administracije.

- Za pola godine su uspjeli uposlit oko 400 novih ljudi, plus popunjene pozicije onih koji su u međuvremenu otišli u penziju. Konkursi su raspisivani za potrebe stranaka "četvorke", koju kontrolira Konaković sa ukradenim pečatom – dodaju iz KO Demokratske fronte.

VEZANI TEKST - Zvanični podaci otkrivaju koliko se ove godine zapošljavalo u institucijama Kantona Sarajevo

Novozaposlenih stranačkih kadrova nema u Registru zaposlenih u institucijama KS, jednom od, kako tvrde, najvećih dostignuća aktuelne vlasti. Nema u tom Registru ni Tonija Vukadina, bivšeg vijećnika SDA koji je člansku karticu te stranke ove godine zamijenio za pristupnicu Narodu i pravdi u zamjenu za, kako tvrde iz Demokratske fronte, radno mjesto u JU "Studentski centar" Sarajevo.

Ne može se u Registru pronaći ni supruga zvaničnika Naroda i pravde Gorana Akšamije, ne samo zato što spisak zaposlenih nije ažuriran u periodu u kojem su se zapošljavali stranački kadrovi "četvorke" već što to dostignuće aktuelne vlasti već sedmicama uopće nije dostupno javnosti.

VEZANI TEKST - Supruga NiP-ovog zastupnika zaposlena u kantonalni zavod, direktor se "ne sjeća"

Nema u Registru ni sestre zastupnice Naše stranke Neire Dizdarević, a nema ni vijećnika te stranke Amele Topuz-Bajraktarević i Vernesa Ćosića.

VEZANI TEKST - Borba protiv nepotizma na čekanju: Sestra zastupnice iz KS dobila posao u KJKP Rad

Na upit Faktora ministru komunalne privrede i infrastrukture Srđanu Mandiću (Naša stranka) o epilogu raspisanih konkursa u tom ministarstvu, koji je dostavljen još 26. novembra, odgovor još nije stigao. Razlozi izostanka povratnih informacija od ministra, koji se u javnosti diči transparentnošću Vlade kojoj pripada, krije se u činjenici da su baš kadrovi njegove stranke bili sretnici koji su bili "najuspješniji kandidati" u konkursnim procedurama, sve uz prisustvo "supervizora".

- Činjenica je da je najveća opasnost za nacionalizam i vladajuću koaliciju u ovoj zemlji kada se pojavi jedna progresivna, transparentna vlada spremna da se bori protiv korupcije i spremna da radi u interesu građana – kazao je u ponedjeljak predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Sa Kojovićevom tvrdnjom o "transparentnoj vladi" nisu kompatibilni deseci neodgovorenih upita Faktora poslanih na adresu premijera Edina Forte, a koji se odnose upravo na pitanja koja su u "interesu građana".

Najbolja je ovo Vlada, dodao je predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić, u historiji KS. Teško je osporiti ovakvu Hadžibajrićevu percepciju, uzimajući u obzir činjenicu da on sa jednim kantonalnim zastupnikom upravlja, između ostalog, Zavodom za zapošljavanje KS, KJKP Tržnice-pijace i JU Fond memorijala KS. Kako ocijeniti aktuelnu Vladu, koja je u upravne i nadzorne odbore imenovala sestru, sina i ostale najbliže srodnike načelnika Starog Grada, nego "najboljom u historiji".

VEZANI TEKST - Sin Ibrahima Hadžibajrića imenovan za člana Nadzornog odbora KJKP Rad

I za SDP je aktuelna Vlada najbolja do sada. Bolja od svih prethodnih u kojima je i ova stranka učestvovala, a svoje nekadašnje kolege iz Demokratske fronte, ali ne i SBB-a, optužuju za izdaju države, iste one države kojoj SDP duguje više od 200.000 KM poreza.

VEZANI TEKST - Ko je lažni patriota, a ko je izdao državu: Podaci pokazuju koga je Forto kritikovao

Ta je stranka sa tri kantonalna zastupnika "zauzela" tri ministarstva u Vladi KS, preduzeća Toplane, Sarajevogas, Agenciju za privatizaciju, ZOI, Muzej Grada Sarajeva, SARTR, Zavod za sportsku medicinu, Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba i tako dalje i tako dalje. Svaka od navedenih institucija je u protekloj godini raspisivala konkurse u kojima su najviše sreće imali baš kadrovi te stranke.

Imenovanje osuđenog ratnog zločinca za direktora javnog preduzeća, te postavljanje Zarfe Dupovac, ranije osuđene zbog pronevjera u Zavodu Pazarić, u Nadzorni odbor Sarajevo-šuma također je naslijeđe koje ova stranka ostavlja u periodu vladavine "najbolje Vlade u historiji".

VEZANI TEKST - Političke igre oko djece iz Pazarića: Ko skriva odgovorne za stanje u Zavodu?

Iz KO Demokratske fronte, s tim u vezi, mole građane da obrate pažnju koje institucije su raspisivale najviše konkursa za zapošljavanje, te ko kontrolira te institucije, što će, smatraju, ponuditi odgovore na mnoga pitanja.

- Ispitni testovi i konkursne procedure su rađene u Općini Stari Grad, pod izgovorom "nedostatka adekvatnih prostorija" – otkrivaju iz te stranke.

Logično je, smatraju, da će se u takvim okolnostima pečat braniti životom.

- Ne brane oni Ustav nego konkurse – zaključuju iz Demokratske fronte.

Inicijativa za smjenu aktuelne Vlade KS već je pokrenuta, a "četvorka" će, sudeći prema postupcima krunisanim "zarobljavanjem pečata", učiniti sve što može da ostane što duže na svojim pozicijama, odnosno da, kako kažu, "zaštite Ustav".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.