Prije nepunih 12 godina je kao SDA-ov kandidat za načelnika Općine Centar imao ključ. Danas, nakon što je u međuvremenu bio šef Kluba zastupnika te stranke i premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković, ovaj put u drugom stranačkom dresu i kao personifikacija promjene sistema čiji je sukreator bio u protekloj deceniji, ima i pečat. Protivzakonito ga je, prema dosadašnjim informacijama, prisvojio kako bi se, kako je kazao, borio protiv nezakonitosti?!

- Pečat je zarobljen. Ja sam uzeo pečat, mi smo zarobili pečat, on je na sigurnom i zaštićen je – kazao je Konaković na zajedničkoj konferenciji za medije njegove stranke Narod i pravda, Naše stranke, SDP-a i NBL-a, odnosno ostataka nekadašnje "šestorke" koja je činila vlast u KS.

Hitna sjednica koju su održali zastupnici SDA, Demokratske fronte i SBB-a, a na kojoj je umjesto Konakovića u Kolegij Skupštine KS izabran Mirza Čelik, je, ocjenjuje šef Naroda i pravde, nelegalna i "nije se desila".

- Kako se kaže u našem narodu, žurba je šejtanski posao – dodao je Konaković.

Ne dovodeći u pitanje Konakovićeve kompetencije po pitanju "šejtanskih poslova", njegovi donedavni koalicioni partneri iz Demokratske fronte smatraju da posljednja hitna sjednica Skupštine nije sporna, za razliku od nekih aktivnosti u protekloj godini, poput politiziranja policije, zbog čega je KS kritikovan i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, ili raspodjele novca Turističke zajednice kumovima i prijateljima.

- Jesu li šejtanska posla podijeliti gotovo 700.000 KM budžetskog novca stranačkim kadrovima i bliskim privatnim udruženjima – pitaju se u Kantonalnom odboru (KO) Demokratske fronte Sarajevo.

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

Jedna od prvih mjera koju je "šestorka" usaglasila je, podsjećaju, bila smanjenje javne potrošnje kroz reduciranje administracije.

- Za pola godine su uspjeli uposlit oko 400 novih ljudi, plus popunjene pozicije onih koji su u međuvremenu otišli u penziju. Konkursi su raspisivani za potrebe stranaka "četvorke", koju kontrolira Konaković sa ukradenim pečatom – dodaju iz KO Demokratske fronte.

VEZANI TEKST - Zvanični podaci otkrivaju koliko se ove godine zapošljavalo u institucijama Kantona Sarajevo

Novozaposlenih stranačkih kadrova nema u Registru zaposlenih u institucijama KS, jednom od, kako tvrde, najvećih dostignuća aktuelne vlasti. Nema u tom Registru ni Tonija Vukadina, bivšeg vijećnika SDA koji je člansku karticu te stranke ove godine zamijenio za pristupnicu Narodu i pravdi u zamjenu za, kako tvrde iz Demokratske fronte, radno mjesto u JU "Studentski centar" Sarajevo.

Ne može se u Registru pronaći ni supruga zvaničnika Naroda i pravde Gorana Akšamije, ne samo zato što spisak zaposlenih nije ažuriran u periodu u kojem su se zapošljavali stranački kadrovi "četvorke" već što to dostignuće aktuelne vlasti već sedmicama uopće nije dostupno javnosti.

VEZANI TEKST - Supruga NiP-ovog zastupnika zaposlena u kantonalni zavod, direktor se "ne sjeća"

Nema u Registru ni sestre zastupnice Naše stranke Neire Dizdarević, a nema ni vijećnika te stranke Amele Topuz-Bajraktarević i Vernesa Ćosića.

VEZANI TEKST - Borba protiv nepotizma na čekanju: Sestra zastupnice iz KS dobila posao u KJKP Rad

Na upit Faktora ministru komunalne privrede i infrastrukture Srđanu Mandiću (Naša stranka) o epilogu raspisanih konkursa u tom ministarstvu, koji je dostavljen još 26. novembra, odgovor još nije stigao. Razlozi izostanka povratnih informacija od ministra, koji se u javnosti diči transparentnošću Vlade kojoj pripada, krije se u činjenici da su baš kadrovi njegove stranke bili sretnici koji su bili "najuspješniji kandidati" u konkursnim procedurama, sve uz prisustvo "supervizora".

- Činjenica je da je najveća opasnost za nacionalizam i vladajuću koaliciju u ovoj zemlji kada se pojavi jedna progresivna, transparentna vlada spremna da se bori protiv korupcije i spremna da radi u interesu građana – kazao je u ponedjeljak predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Sa Kojovićevom tvrdnjom o "transparentnoj vladi" nisu kompatibilni deseci neodgovorenih upita Faktora poslanih na adresu premijera Edina Forte, a koji se odnose upravo na pitanja koja su u "interesu građana".

Najbolja je ovo Vlada, dodao je predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić, u historiji KS. Teško je osporiti ovakvu Hadžibajrićevu percepciju, uzimajući u obzir činjenicu da on sa jednim kantonalnim zastupnikom upravlja, između ostalog, Zavodom za zapošljavanje KS, KJKP Tržnice-pijace i JU Fond memorijala KS. Kako ocijeniti aktuelnu Vladu, koja je u upravne i nadzorne odbore imenovala sestru, sina i ostale najbliže srodnike načelnika Starog Grada, nego "najboljom u historiji".

VEZANI TEKST - Sin Ibrahima Hadžibajrića imenovan za člana Nadzornog odbora KJKP Rad

I za SDP je aktuelna Vlada najbolja do sada. Bolja od svih prethodnih u kojima je i ova stranka učestvovala, a svoje nekadašnje kolege iz Demokratske fronte, ali ne i SBB-a, optužuju za izdaju države, iste one države kojoj SDP duguje više od 200.000 KM poreza.

VEZANI TEKST - Ko je lažni patriota, a ko je izdao državu: Podaci pokazuju koga je Forto kritikovao

Ta je stranka sa tri kantonalna zastupnika "zauzela" tri ministarstva u Vladi KS, preduzeća Toplane, Sarajevogas, Agenciju za privatizaciju, ZOI, Muzej Grada Sarajeva, SARTR, Zavod za sportsku medicinu, Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba i tako dalje i tako dalje. Svaka od navedenih institucija je u protekloj godini raspisivala konkurse u kojima su najviše sreće imali baš kadrovi te stranke.

Imenovanje osuđenog ratnog zločinca za direktora javnog preduzeća, te postavljanje Zarfe Dupovac, ranije osuđene zbog pronevjera u Zavodu Pazarić, u Nadzorni odbor Sarajevo-šuma također je naslijeđe koje ova stranka ostavlja u periodu vladavine "najbolje Vlade u historiji".

VEZANI TEKST - Političke igre oko djece iz Pazarića: Ko skriva odgovorne za stanje u Zavodu?

Iz KO Demokratske fronte, s tim u vezi, mole građane da obrate pažnju koje institucije su raspisivale najviše konkursa za zapošljavanje, te ko kontrolira te institucije, što će, smatraju, ponuditi odgovore na mnoga pitanja.

- Ispitni testovi i konkursne procedure su rađene u Općini Stari Grad, pod izgovorom "nedostatka adekvatnih prostorija" – otkrivaju iz te stranke.

Logično je, smatraju, da će se u takvim okolnostima pečat braniti životom.

- Ne brane oni Ustav nego konkurse – zaključuju iz Demokratske fronte.

Inicijativa za smjenu aktuelne Vlade KS već je pokrenuta, a "četvorka" će, sudeći prema postupcima krunisanim "zarobljavanjem pečata", učiniti sve što može da ostane što duže na svojim pozicijama, odnosno da, kako kažu, "zaštite Ustav".