open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo u FBiH
Produženo radno vrijeme ambulanti u KS do 22 sata, u drugim kantonima bez promjena
Domovi zdravlja i ambulante porodične medicine u Sarajevskom kantonu prema naredbi Kriznog štaba Kantona Sarajevi umjesto do 20 sati, do daljnjeg će raditi do 22 sata, potvrdio je za Faktor Arman Šarkić, portparol JU DZ Kantona Sarajevo. Promjena u radnom vremena u domovima zdravlja u Tuzli, Zenici, Bihaću, nema.
20.03.2020. u 07:13
get url
text
Domovi zdravlja, ilustracija

- Što se tiče radnog vremena, naredba Kriznog štaba je da se radi od osam do 22 sata. Specijalističko-konsultativne službe rade u reduciranoj formi. Ne rade punim kapacitetom, ali i oni su na raspolaganju kada je riječ o koronavirusu - govori nam Šarkić.

Upitali smo da li su pred svim domovima zdravlja postavljeni šatori u kojima se radi trijaža (kategorizacija pacijenata po hitnosti).

- Šatori nisu postavljeni tek tako. Oni su filter prema centralnom objektu i tu imamo stručni tim porodične medicine, radi se trijaža, mjeri temperatura, osnovna anamneza. Znači, ono što je najbitnije jeste da su šatori postavljeni ispred svih domova zdravlja. I oni su jednostavno taj prvi filter da bi se spriječilo nekontrolisano hodanje kroz centralni objekat. Jer to nam ne treba, sada imamo usmjereno kretanje kroz centralni objekat. Također, naš sistem se kompletno okrenuo prema koronavirusu. Stvari se mijenjaju na dnevnoj bazi. U Domovima zdravlja se tretraju hitni, akutni slučajevi. Ovo ostalo nema potrebe da dolazi u dom zdravlja. To je scenarij koji svi uporno govorimo i dobar dio građana je poslušao - rekao nam je Šarkić.

Ispred Doma zdravlja Tuzla nije postavljen šator u kojem bi se radila trijaža, niti je promjenjeno radno vrijeme, jer to od njih nije tražio Krizni štab Tuzlanskog kantona.

- Kao i do sada u Domu zdravlja Tuzla se radi do 21 sat, dok se u ambulantama porodične medicine radi do 15 sati. Mi nemamo šator ispred objekta, ali kod nas se građani zaista pridržavaju preporuka i mjera koje su na snazi. U svakom slučaju prati se situacija - rekao nam je Adis Nišić, portparol Doma zdravlja Tuzla. 

U Domu zdravlja Zenica su nam kazali da ni kod njih nije promijenjeno radno vrijeme, a isti odgovor smo dobili i u Domu zdravlja Bihać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.