Tako je Milanović u utorak u komentaru za hrvatske medije o pandemiji koronavirusa kazao:

- I sve su vlade jednako uspješne i neuspješne. U cijeloj Evropi, u cijelom svijetu. Naravno, najuspješniji su u Bosni i Hercegovini. Tamo niti je ko bolestan, niti ko umire, niti je ko u bolnicama, niti ko priča o tome, niti se ko vakciniše. To je to.

VEZANI TEKST - Milanović: Najuspješniji su u BiH, tamo niti je ko bolestan, niti umire, niti se vakciniše

Početkom ove godine Milanović je "savjetovao da se u BiH prvo treba oprati sapunom, pa naparfemisati", a sve u kontekstu izgradnje građanske države i jednakopravnosti naroda, odnosno svih građana BiH.

Zagrepčanin Žarko Puhovski, profesor filozofije i aktivista za ljudska prava, nije iznenađen Milanovićevim nastupima kada je u pitanju BiH.

- Milanović se ponaša s visine, kao šef države koja je u civilizacijskom smislu mnogo ispred BiH. On je bezrazložno ironičan. Svjestan je da odgovora mnogim uvjerenjima u Hrvatskoj i BiH nastalim još davno. U Hrvatskoj smatraju da još od 1878. godine trebaju imati patronski odnos u BiH. S druge strane, u BiH nije malo onih koji imaju kompleks manje vrijednosti - objašnjava Puhovski u razgovoru za Faktor.

Ističe kako Milanovićev odnos prema BiH sad već ima kontinuitet.

- Ima jasan negativan stav prema BiH već duže vrijeme. On, naprosto, vrijednosno ponižava susjeda. Dva su moguća razloga za to. Prvi, da želi dobiti podršku hrvatske desnice. Radi istrajno na tome, tako da je Milanović sada u javnom političkom prostoru Hrvatske desno od premijera Andreja Plenkovića, a trebalo bi biti obrnuto. Drugi razlog može biti da on to čini iracionalno. Trećeg nema - podvlači Puhovski.