open-navfaktor-logo
search
Mostar
Profesori poručili: Vlada HNK nas je izvela na ulice, nećemo njihove mrvice
Kolona od petstotinjak profesora sa transparentima u rukama i pištaljkama u ustima, upriličila je mirnu šetnju gradom
10.09.2018. u 15:34
get url
text

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nas je natjerala da izađemo na ulice i zatvorimo škole, poručeno je, između ostalog, sa protestnog skupa profesora s područja cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona. Kolona od petstotinjak profesora sa transparentima u rukama i pištaljkama u ustima, upriličila je mirnu šetnju od stadiona Kantarevac do Vlade HNK.

Pred Vladom su pozvali nadležne da im se konačno obrate, te im dali rok od šest minuta za to. Odgovora u zadanom roku, naravno, nije bilo te su okončali protest uz napomenu da će se uskoro ponovo vidjeti.

Kao razlog bunta prema Vladi HNK, predsjednik Sindikata srednjih škola koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Josip Milić, naveo je kako deset godina plaća nije porasla ni jedne marke, a da su s druge strane primanja smanjena za preko 200 KM. 

Ističe kako je prepolovljen topli obrok i regres, izbačeno mentorstvo, izbačeno savjetništvo, prepolovljen prijevoz.

- Oni nam nude mizernih 38 maraka, a na te mrvice mi nećemo pristati. Imamo pravo na dostojanstven život! Poručujemo da ovo nije samo borba za plaću. Ovo je borba i za ostanak mladih ovdje - poručio je Milić, poslavši poruku mladima kako trebaju ovdje ostati i boriti se te da ne budu robovi u drugim zemljama.

- Lakše je ovdje boriti se za dostojanstvo na ovim prostorima nego biti rob negdje vani. Vani nema života - naglasio je Milić.

- Ne čuje nas se, zato smo odlučili danas biti bučniji - izjavila je predsjednica Sindikata srednjih škola na bosanskom jeziku, Edina Čomić, dodavši: - Ne čuje nas se samim tim što nas niko ne poziva nakon štrajkova upozorenja na pregovore.

Omer Đulić već deset godina radi kao profesor u Drugoj gimnaziji Mostar a još uvijek je zaposlen na određeno vrijeme.

- Propala su obećanja. Već drugu školsku godinu nema konkursa. Teško je raditi u ovakvim uvjetima. Potrebno je pronaći motivaciju kada znaš da dolazi taj “prokleti“ šesti mjesec i da te čekaju tri mjeseca samo primanja s biroa - pojasnio je.

Kakav će biti naredni korak zavisit će od očitovanja nadležnih, mada neće prezati, ističe Milič, ni od generalnog štrajka. Protestu su se odazvali profesori od Prozora do Neuma.

{$galerijaFotografija}

Protest prosvjetara u HNK - 10. 9. 2018.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.