open-navfaktor-logo
search
Analiza
Proigravanje Dodik - Čović: S "Osmorkom" optrčati jedan krug, a onda...
Po političkim kuloarima posljednjih se dana prepričava, kako tvrde upućeniji, izjava Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, izgovorena na jednom zatvorenom skupu: "Optrčat ćemo sa "Osmorkom" jedan krug da vidimo kako funkcioniraju, a onda nam je lako koaliciju sa SDA-om napraviti". 
05.12.2022. u 21:09
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Novaković Bursać: SDA je dobila najviše glasova, ali "Osmorka" ne postavlja uvjete

Čović je, što inače nije njemu svojstveno jer u 99 posto slučajeva vaga riječi i pazi šta će izgovoriti javno, poručio da je između njega i SDA "puklo za vrijeme finalnih razgovora o pokušaju da riješimo pitanje ograničenih ustavnih izmjena i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine". Prema onome što je Čović izjavio za Večernji list, radilo se o Mostarskom sporazumu, preciznije "legitimnom predstavljanju" kakvim ga vidi HDZ kada je riječ o izboru, ne samo delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, već prevenstveno člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Sada je u netom potpisanom Sporazumu sa "Osmorkom" precizirano da će upravo "legitimno predstavljanje" biti pitanje koje će se riješiti u narednih šest mjeseci. 

- Žurno provesti, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava Bosne i Hercegovine i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu koja će zaštititi kolektivna prava i individualna prava u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda) - navedeno u Sporazumu, iako se presuda "Ljubić" na koju se poziva Čović uopće ne odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH već isključivo delegata, a i sam visoki predstavnik Christian Schmidt je nakon nametanja amandmana na Ustav FBiH i izmjena Izbornog zakona BiH poručio je "Ljubić" završena priča. 

Faktorovi izvori, direktno uključeni u sve razgovore koji se vode oko formiranja vlasti kažu kako su Čović i njegov strateški partner predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dogovorili taktiku - Čović će javno prozivati SDA, a Dodik ću mudro šutjeti. Neki predviđaju da će, kako je to Čović nazvao "optrčavanje kruga" sa "Osmorkom" potrajati tri mjeseca dok ne dobije sve željene ministarske pozicije u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH, a drugi pak tvrde da će mu alibi za raskid koalicije biti neispunjavanje obaveza iz Sporazuma. 

VEZANI TEKST - Da li će Konaković i Nikšić dati Čoviću namjensku industriju i kontrolu nad proizvodnjom struje?

U tom bi slučaju Čović, koji je već zacrtao da uzme Federalno ministarstvo finansija, te energije, industrije i rudarstva, za sebe osigurao još tri jače pozicije u Vladi FBiH, a u Vijeću ministara također u dogovoru, prvenstveno sa Dodikom, čiji kadrovi poručuju da se sa "Osmorkom" lako dogovoriti jer ne postavljaju uvjete. 

Navodno je Čović - Dodik plan da nakon tri ili šest mjeseci pozdrave se sa "Osmorkom", a onda ministarske federalne i državne pozicije koje su kadrovi ove po svemu neprirodne koalicije dobili, ustupe SDA-u i DF-u, koji bi lider HDZ-a ponovo nazivao "partnerom SDA", a ne svojim koalicionim.

U vlasti bi od "Osmorke" ostao samo SDP, a to predsjedniku ove stranke Nerminu Nikšiću i većem broju visokih funkcionera ove stranke i odgovara jer je naizglednije da će on biti federalni premijer, što je pozicija koju mu je nudila i SDA.

Tako bi "Osmorku" zamijenila koalicija SDA (9 zastupnika), SDP (5) i DF (3), koja bi sa četiri HDZ-ova, šest SNSD-ovih, uz po jedan Demosa i Ujedinjene Srpske imala 29 ruku u Parlamentu BiH. 

U Parlamentu FBiH - SDA, DF i SDP imaju 53 zatupnika plus HDZ i stranke iz HNS-a 20, što je ukupno 73 zastupnika. 

Da nije siguran da će potrajati politička ljubav "Osmorke" i HDZ-a, dokaz je i odluka Denisa Zvizdića da ostane državni zastupnik i zadovolji se mjestom u rukovodstvu Zastupničkog doma, jer je prihvatanje bilo kakve ministarske pozicije, a odricanje od sigurnog zastupničkog mandata, za ovog političkog ziheraša prevelik rizik. 

Međutim, kako je i dalje neriješeno ko će imati većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali i četvrtog delegata u Klubu Srba Doma naroda BiH, i dalje su sve kombinatorike u igri. I postojeća koalicija, ali i neka druga ili treća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.