open-navfaktor-logo
search
Prostorno uređenje FBiH
Projektom utopljavanja i obnove obuhvaćeno najviše zgrada iz HNK, a po jedna iz USK i TK
Srednja građevinska škola Juraj Dalmatinac iz Mostara, Osnovna škola Kardinala Stepinca iz Neuma, Dom zdravlja Čitluk, Srednja škola Jablanica, Dom zdravlja Čitluk, Bolnica Tomislavgrad..., Osnovna škola Vladimir Nazor iz Zenice, kantonalna bolnica Fra Mihovil Sučić, samo su neki od objekata koji su bili obuhvaćeni Projektom energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini koji se finansira iz kredita Svjetske banke. 
14.02.2022. u 07:41
get url
text
OŠ Kardinala Stepinca iz Neuma
OŠ Kardinala Stepinca iz Neuma

Riječ je o zaduženju Federacije BiH, a implementator je Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Pojašnjenja radi, implementacija programa obuhvata utopljavanje, obnovu zgrada, radove poput termoizolacije fasada, tavanica, zamjene fasadnih otvora, poboljšanje sistema centralnog grijanja, ugradnje novih kotlova, zamjene energenata, ugradnje cirkulacijskih pumpi..., a sve s ciljem uštede energije, poboljšanjem uvjeta rada u ustanovama.

VEZANI TEKST - Utopljavanje objekata u Livnu, Posušju, Busovači, Vitezu, Kreševu, Grudama, Kiseljaku, a gdje su drugi gradovi?

Utrošeno više od 25 miliona KM

U periodu od 2016. do 2021. godine u sklopu ovog projekta utrošeno je više od 25 miliona KM na 55 objekata. Najviše je bilo ustanova sa područja Hercegovačko-neretvanskg kantona, njih 20, zatim 16 u Zeničko-dobojskom, 14 u Sarajevskom, tri u Kantonu 10, a najmanje u Tuzlanskom i Unsko-sanskom, po jedna.

- Kroz projekat Energetska efikasnost u BiH finansiranog kreditom Svjetske banke od decembra 2016. godine energetska efikasnost povećana je u ukupno 55 javnih objekata, od čega 39 obrazovnih institucija (16.482.488,10), 10 zdravstvenih institucija (6.610.705 KM), jedna administrativna zgrada 469.399 KM i pet javnih ustanova koje pripadaju drugim skupinama - dva zatvora, jedna policijska akademija, jedna ustanova za osobe s posebnim potrebama i jedna ustanova za kulturu (1.525.574 KM) kroz implementirane mjere energetske efikasnosti - navodi Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja.

Ušteda od tri miliona na godišnjem nivou 

Pojašnjava da je od 55 objekata, 20 njih smješteno u HNK, 16 u ZDK, 14 u KS, tri u Kantonu 10 i po jedan u TK i USK.

- U implementaciju mjera energetske efikasnosti investirano je 25.088.140,12 a kao rezultat se očekuju uštede u ukupnom iznosu od 3.039.828 KM na godišnjem nivou. Uvjeti za apliciranje za implementiranje mjera energetske efikasnosti su dokaz da je objekat u javnom vlasništvu, da nije u planu zatvaranje... - naveo je Martić.

Uvidom u spisak može se vidjeti da je dosta ustanova iz gradova poput Čapljine, Čitluka, Mostara...

{$galerijaFotografija}

energetska .jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.