open-navfaktor-logo
search
Mostar
Promocija i zaštita starih autohtonih zanata: Na "Danima trešnje" 300 izlagača iz pet zemalja
Sajam će, kako su najavili na današnjoj konferenciji za medije organizatori, okupiti oko tri stotine izlagača iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Turske i BiH
18.06.2019. u 22:35
get url
text

Sutra u Mostaru počinje Međunarodni sajam privrede, prehrane i turizma "Dani trešnje", koji se ove godine održava sedamnaesti put.

Sajam će, kako su najavili na današnjoj konferenciji za medije organizatori, okupiti oko tri stotine izlagača iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Turske i BiH. Izlagači će imati priliku osim prezentacije poljoprivrednih proizvoda, promovisati i stare autohtone zanate zemalja iz kojih dolaze, što je ujedno i moto sajma.

- Prema samoj programskoj orijentaciji Sajma ponuda je jako raznolika. Tu je prezentacija kompanija i pojedinih obrta, tako i njihovih proizvoda.Ove godine smo dali poseban pečat promociji turističkog brenda gondolsko-panoramske žičare za područje Rujišta- rekao je između ostalog direktor Sajma Salem Bubalo. Bubalo je naglasio kako mnoge buni naziv manifestacije, te oni koji ne žele dublje ulaziti u analizu kompletnog projekta, smatraju da se radi samo o trešnji, no naprotiv, tvrdi, ovaj projekat je dobio ime po trešnji kao autohtonoj kulturi no da se za nju vezao kompletan projekat.

Ovogodišnji partner sajma je Obrtnička komora Federacije BiH. Predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Željko Babić, istaknuo je kako su sajmovi jedina mjesta na kojima se mogu ostvariti kvalitetni i direktni kontakti među ljudima koji nude usluge.

- Zbog toga je učešće i na ovom Sajmu veoma važno - rekao je Babić, zahvalivši se organizatoru u ime 35 obrtnika s područja Federacije koji će uzeti učešće na Sajmu.

Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNK pohvalio je ideju nove žičare na Rujištu, kazavši da će TZ ovaj projekta podržati kao i sve aktivnosti Sajma svih ovih godina. Dodao je kako ova manifestacija obogaćuje turističku ponudu Mostara i Hercegovine. Naglasio je kako je u prvom kvartalu ove godine HNK posjetilo 25 000 turista sa ostvarenih 38 000 noćenja, što je za oko 10-12 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dani trešnje ove godine će biti i Sajam koji će imati humanitarni karakter. Posjetioci će imati priliku kupiti dobrovoljnu humanitarnu ulaznica od 5 KM, od čije prodaje će se sredstva donirati Domu za osobe sa posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru. Aerodromi u Mostaru i Tuzli omogućit će putovanja za najsretnije kupce ove ulaznice.

U ime 130 korisnika Los Rosalesa, prisutnima je zahvalila direktorica Mirna Mezit, kazavši da je posebno sretna što su organizatori ove manifestacije prepoznali rad, trud, ali i probleme sa kojima se ustanova na čijem je čelu, suočava.

- Sve ove godine smo bili dio, i uspjeli smo da osvijestimo našu društvenu zajednicu da smo i mi dio njih i da možemo jednakopravno biti članovi ovoga društva- kazala je Mezit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.