open-navfaktor-logo
search
Potencijali
Promotivnim videom upućen poziv dijaspori da investira u BiH
Video pod naslovom "Domovina, Vaša naredna poslovna destinacija" dijelom je šire promocije potencijala dijasporskih investicija ovog ljeta u Bosni i Hercegovini
24.06.2019. u 10:30
get url
text

Biznis centar bh. dijaspore i USAID Projekta "Diaspora Invest" su u sklopu 11. dana Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti predstavili video "Domovina, Vaša naredna poslovna destinacija", koji govori o izazovima i postignutim rezultatima u promociji investicija bh. dijaspore.

Navode da je kroz do sada realizirane aktivnosti podrške ostvarena saradnja sa 54 kompanije sa dijasporskom vezom širom zemlje. 

- Za dvije godine realizacije aktivnosti mapirani su brojni pozitivni primjeri investicija iz bh. dijaspore, koji pokazuju svojim rezultatima da se tema potencijala uloge dijaspore u ekonomskom razvoju sa diskusije o tome šta ona može značiti u teoriji konačno prenosi na praksu i dokazuje da donosi nova radna mjesta, osnažuju lokalne zajednice, te biva sjajan partner za prenos znanja i otvaranje šansi na globalnom tržištu - dodaju iz Biznis centra bh. dijaspore.

Video pod naslovom "Domovina, Vaša naredna poslovna destinacija" dijelom je šire promocije potencijala dijasporskih investicija ovog ljeta u Bosni i Hercegovini. Nakon predstavljenog "Diaspora Summer Calendar", koji bi u budućnosti mogao biti sveobuhvatani prikaz aktivnosti okupljanja i podrške dijasporskih zajednica prema Bosni i Hercegovini, te održanih 11. Dana BHAAAS-a, u julu će biti održan i Biznis forum bh. dijaspore (BHdiaFor) u Bihaću, a zatim i Reconnecta, veliki B2B događaj u Sarajevu.

- Prošlog mjeseca smo organizirali DiaWorks radionicu o razumijevanju konkurentnosti sa eksperticom Lilijan Sulejmanović, članicom bh. dijasporske zajednice u Velikoj Britaniji. Prije nekoliko dana smo o brendu i digitalnom marketingu razgovarali sa Biljanom Lovrinović. Obje su investirale svoj novac i znanje u BiH, ovdje imaju svoje kompanije, te su uvijek spremne prenijeti svoje znanje dalje. Ove radionice napune prostorije Biznis centra bh. dijaspore, te upravo tako vidimo da zanimanje postoji - zaključuju iz Biznis centra bh. dijaspore, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.