open-navfaktor-logo
search
Zabilježeni incidenti
Protest u Albaniji: Otvoreni Balkan projekat koji jača Srbiju i planove "velike Srbije"
U Albaniji je održan protest protiv posjete srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i protiv inicijative "Otvoreni Balkan", a riječ je o protestu koji je organizovao bivši premijer Albanije Sali Berisha, a podržale ga pristalice opozicione Demokratske stranke Albanije.
21.12.2021. u 08:25
get url
text

Demonstranti su se prvo okupili ispred sjedišta Demokratske stranke (PD) u Tirani da bi potom krenuli prema Bulevaru "Deshmoret e Kombit" te ispred sjedišta premijera Albanije.

Protestu organizovanom pod sloganom "Protiv pakta Rama - Vučić i za Berlinski proces" učestvovalo je više stotina ljudi iz različitih gradova Albanije, ali i Kosova.

VEZANI TEKST - Protesti u Tirani protiv Otvorenog Balkana i dolaska Vučića

Tokom protesta zabilježeni su incidenti. Zastave Srbije koje su postavljene na bulevaru u znak skupa o inicijativi "Otvoreni Balkan" skinute su i spaljene.

Prema riječima organizatora, protest je održan nakon što se "Vučić još nije izvinio za zločine koje je Srbija počinila nad Albancima", a poručili su da je "Otvoreni Balkan projekat koji povećava i jača Srbiju i planove 'velike Srbije'" i da "Kosovo i dalje ima otvorene rane za koje je Vučić jedan od glavnih počinitelja".

Tokom obraćanja na protestu, bivši premijer Berisha rekao je kako protestuju "u odbranu vitalnih interesa albanskog naroda i albanskog društva".

- Okupili smo se danas ovdje kako bismo protestovali protiv projekta duhova trilateralnog saveza Beograd - Tirana - Skoplje ili Vučićevog trojca i njegovih vazala Rame i Zaeva. Želim garantovati Albancima da ovo nije protest protiv regionalne saradnje. Mi smo, bili smo i ostat ćemo predani iskrenoj i plodonosnoj regionalnoj saradnji. Ovo je protest protiv projekta koji ide na račun svih balkanskih naroda, osim Beograda - poručio je Berisha.

Pojedini zastupnici DP-a bili su protiv inicijative "Otvoreni Balkan", tvrdeći da je "izgrađena u skladu s geopolitičkom vizijom Srbije i da je u suprotnosti s interesima Albanaca, interesima regije i evropskom perspektivom".

Službeni sastanci u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" bit će održani danas u Tirani na kojima će učestvovati premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U međuvremenu, sinoć je dolaskom delegacija organizovana neformalna večera bez prisustva medija u regiji Elbasan.

Nakon sastanka čelnika i plenarne sjednice održat će se i svečano potpisivanje sporazuma.

Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija su inicijativu za saradnju zemalja zapadnog Balkana nazvali inicijativom "Otvoreni Balkan", dok su Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina pozvane da postanu dio nje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.