Okupili su se u 9:30 sati, u isto vrijeme kada i demonstranti pred zgradom Tužilaštva BiH u Sarajevu, koje je također okupila neformalna grupa građana zbog hapšenja Mehmedagića.

Na jednom od transparenata u Mostaru pisalo je "OSA je stub države! Stop političkom tužilaštvu".

Arif Fazlić, predsjednik Saveza RVI HNK, rekao je da je tu da da podršku kolegi, saborcu, ratnom vojnom invalidu Osmanu Mehmedagiću.

- Tražimo pravedno suđenje i pravedan odnos Suda BiH, ali ovo što smo vidjeli da se čovjek privodi svako 20 dana stvara nam sumnje, i mi ne vjerujemo u neke stvari. Mi tražimo od Suda da rješava stvari koji su prioritet, a to su ratni zločini. Imamo ratne zločince koji slobodno hodaju, imamo toliko masovnih grobnica, svaki dan vidimo da se negdje vade bošnjačke kosti - rekao je Fazlić, piše Bljesak.

Muhamed Taslidža, predsjednik regionalnog saveza Patriotske lige, rekao je kako je ovo udar na državu BiH.

- Udar na BiH traje od 1990. godine pa do danas. Od 1992. kako je BiH priznata, imamo problem da ljudi koji se nalaze u strukturama vlasti negiraju BiH, pa nam i hapse ljude koji su privrženi državi BiH. Mi gledamo kako da državu zaštitimo, branili smo je i štitili životima, a sada međunarodna zajednica prešutno odobrava rušiteljima BiH da negiraju državu od koje primaju plaću. Osmica je institucija za zaštitu države BiH, njega zatvaraju, a veličaju ratne zločince. Zatvoren je čestit čovjek koji brani državu, a ovi koje je ruše hodaju slobodno - rekao je on.

Dodao je da je Tužilaštvo dokaz da BiH ima u svojoj jezgri rušitelje države koji ruše sistem koji im ne odgovara.

Mithad Brkan, u ime neformalne grupe građana, rekao je da iole politički pismen čovjek vidi o čemu je ovdje riječ.

- Ovdje se želi uništiti OSABiH i to je jasno kao dan - rekao je on.

Mehmedagića je jučer, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsio MUP KS zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.