open-navfaktor-logo
search
Vojska preuzela upravu
Protesti nakon puča u Burkini Faso: Demonstranti traže zbližavanje s Rusijom
Nakon što je vojska jučer svrgnula vlast u Burkini Faso, u glavnom gradu Vagadugu danas su održani protesti na kojima su okupljeni pozvali na zbližavanje s Rusijom.
25.01.2022. u 17:20
get url
text

Stanovnici glavnog grada izašli su na ulice nakon što je hunta zbacila vladu predsjednika Rocha Christiana Kaborea.

Neki od aktivista, koji su nosili fotografije vođe hunte, potpukovnika Paul-Henrija Sandaogoa Damibe, nosili su i zastavu Rusije.

- Vojska je preuzela upravu, sad smo veoma sretni. Želimo da se Burkina Faso zbliži s zemljama poput Rusije. Ne želimo više Francusku - parola je jednog od demonstranata.

Nakon vojnih aktivnosti koje su započele dan ranije u Burkini Faso, grupa vojnika izašla je na državnu televiziju RTB te pročitala proglas o puču.

Izjavu je pročitao kapetan Kader Ouedraogo u ime grupe koja sebe naziva "Domovinski pokret za oslobođenje i obnovu (MPSR)".

Ouedraogo je rekao da je vlast predsjednika Rocha Christiana Kaborea zbačena i da je potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba lider MPSR-a.

Kapetan Ouedraogo je izjavio da je Ustav suspendovan, vlada i parlament raspušteni, a zračne i kopnene granice će biti zatvorene od ponoći do daljnjeg. U zemlji je do daljnjeg proglašen policijski sat od 21 do 5 sati.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.