open-navfaktor-logo
search
Tapka se u mjestu
Protesti osoba s invaliditetom: Izmijeniti nacrt zakona na nivou FBiH
Unija osoba i organizacija osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine organizovala je danas proteste ispred zgrade Vlade FBiH kako bi ukazali na probleme te populacije.
09.05.2023. u 16:27
get url
text

VEZANI TEKST - Danas protesti osoba sa invaliditetom, kažu da su dovedeni na rub egzistencije

Glavni zahtjev Unije je hitan početak pregovora s Vladom FBiH o izmjenama nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba s invaliditetom, a u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Predsjednik Unije Adnan Dervišević poručio je okupljenima da je njihov cilj puna implementacija svih konvencija koje garantiraju prava toj populaciji.

- Odavno je bilo vrijeme da se naše zakonodavstvo uskladi s evropskim, ali mi još tapkamo u mjestu - istakao je Dervišević.

Izrazio je nadu da će uskoro uspjeti promijeniti stvari u svoju korist i okončati diskriminaciju.

Među zahtjevima su i smjena rukovodstva Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, te osnivanje Ureda pravobranilaštva za djecu i osobe s invaliditetom pri Vladi FBiH.

Također, Unija traži isplatu jednokratne novčane pomoći za djecu i osobe s neratnim invaliditetom, kao i donošenje novih, te izmjene i dopune postojećih zakona koji definišu prava djece i osoba s neratnim invaliditetom i djelovanje organizacija osoba s invaliditetom u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.