open-navfaktor-logo
search
I pored zabrane
Protesti zbog klimatskih promjena, blokirane ulice u Amsterdamu i Berlinu
Osnovan u Britaniji u prošloj godini, pokret, također poznat kao XR, sada ima ogranke u pedesetak zemalja
07.10.2019. u 12:50
get url
text

Aktivisti su blokirali u ponedjeljak najveću cestu u Amsterdamu dok pozivaju holandsku vladu da učini više u bavljenju klimatskim promjenama. Stotine demonstranata podigle su šatore u ranim jutarnjim satima u Amsterdamu.

Policija je saopćila da je uhapsila neke od demonstranata na ulici u blizini Rijksmuseuma, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija u gradu. Demonstracije su se nastavile uprkos tome što su gradske vlasti zabranile aktivistima da se okupljaju na ulicama. Demonstranti su ignorisali policijske pozive da se prebace na obližnji trg.

Stotine demonstranata iz grupe Pobuna protiv istrebljenja od ranih jutarnjih sati blokirale su svojim šatorima gradske ulice.

Demonstrantica Elle van Zeeland izjavila je za holandskog emitera programa NOS da gupa "ostaje ovdje dok vlada ne ispuni svoje obaveze".

Klimatski aktivisti iz pokreta Pobuna protiv istrebljenja također su blokirali centralnu raskrsnicu u Berlinu, na početku onoga što su nazvali nizom protesta protiv klimatskih politika svojih vlada.

Oko 1.000 ljudi blokiralo je Grosser Stern, kružni tok u središtu berlinskog Tiergarten parka kojim dominira gradska znamenitost Stup pobjede, u protestu koji je počeo u ranim jutrnjim satima.

Članovi Pobune protiv istrebljenja također su podigli kamp ispred ureda kancelarke Angele Merkel uoči onoga što nazivaju "međunarodnom pobunom" koja počinje danas i planirana je u 60 gradova širom svijeta.

Osnovan u Britaniji u prošloj godini, pokret, također poznat kao XR, sada ima ogranke u pedesetak zemalja, prenosi Associated Press. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.