Do danas je blizu 14.000 boraca predalo dokumentaciju za ostvarivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Kaže da bi prve isplate trebale biti početkom oktobra. Podsjećamo, pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć prema Zakonu o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica imaju borci sa navršenih 57 godina i više, čiji mjesečni prihodi ne prelaze 170 KM, a koji su najmanje 12 mjeseci na birou.

- Prema posljednjim podacima blizu 14.000 demobilisanih boraca je pokrenulo proceduru za dobijanje egzistencijalne novčane pomoći. Mi očekujemo da bi u prvoj godini primjene Zakona o demobilisanim borcima moglo da bude do 20 hiljada boraca sa egzistencijalnom novčanom pomoći, i naša procjena je da ne bi trebali preći tu cifru. To znači da će ova osigurana sredstva biti dovoljna, da nećemo morati umanjivati isplatni koeficijent - rekao nam je Bukvarević i dodaje:

- Već prva rješenja stižu iz općinskih službi za boračko-invalidsku zaštitu. Očekujem da će to biti završeno na nivou federalnog ministarstva u najkraćem mogućem roku. I da će prema trezoru biti upućeno krajem septembra, a prve isplate u oktobru - rekao nam je Bukvarević.

Zakonom je predviđeno da naknada iznosi prema zbiru mjeseci provedenih u oružanim snagama, a za svaki mjesec se računa pet KM. Primjera radi, ako je borac u vojsci proveo 36 mjeseci, dobijat će mjesečno 180 KM.