open-navfaktor-logo
search
Ko je Aleksandar Đorđević
Prvi ambasador koji je odbio doći u Predsjedništvo BiH: Bivši direktor BIA-e i Vučićev školski drug
Prošle godine u julu, ambasador Srbije Aleksandar Đorđević otkazao je sastanak sa tada predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, zbog hitnog poziva u Beograd. Barem je tako glasilo zvanično pojašnjenje.
13.09.2021. u 12:05
get url
text

VEZANI TEKST -Ambasador Srbije hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Džaferović je pozvao Đorđevića tada kako bi iskazao protest zbog presude kojom je državljanin BiH Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog navodnih ratnih zločina počinjeninih na teritotoriji naše zemlje, kao i protest zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti.

Tada šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić pozvao je Đorđevića u Beograd navodno na konsultacije, jer je ambasadoricu BiH u Srbiji Aidu Smaić ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković također pozvala u Sarajevo, a u vezi sa slučajem Mujanović. 

Godinu poslije, isti Đorđević na poziv aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića odbija rezolutno doći na sastanak na kojem bi se razgovaralo o sinoć uhapšenom Edinu Vranju.

Od Dejtona do danas, ovo je prvi put da jedan ambasador odbija doći na sastanak jednom od tri člana kolektivnog šefa države. Da bi bio protjeran iz Bosne i Hercegovine, zbog ovog diplomatskog skandala, potrebna je saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

Đorđević je, o čemu je Faktor do sada pisao u nekoliko navrata, bivši direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), a na čelu srbijanske obavještajne službe je proveo četiri godine. Tu je poziciju nakon četiri godine napustio sredinom 2017. godine.

Bliski je prijatelj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, školski su drugovi i poznaju se više od 28 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.